Kezelésbe venné Moszkva a forradalomra készülő Berezovszkijt

2007.04.16. 17:47

Hivatalosan kérte Borisz Berezovszkij orosz milliárdos menekültstátusának megvonását és az oligarcha kiadását az orosz legfőbb ügyész. A kérelmet azután nyújtották be, hogy a Londonban élő Berezovszkij egy lapinterjúban azt mondta: erőszakkal kívánja megdönteni Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmát, és ezért már "személyesen pénzel embereket".

Az oroszországi legfőbb ügyész hivatalosan is kérte Borisz Berezovszkij orosz milliárdos kiadatását a brit belügyminisztertől. Az orosz főügyész szerint a Nagy-Britanniában, menekültstátusszal élő Berezovszkij "rendszeresen kihívást intéz a nemzetközi közösséghez azzal, hogy nyilvánosan kijelenti: az oroszországi hatalom erőszakos megszerzésére tör" - írta az ITAR-TASZSZ hírügynökség.

A Guardian hétfői számában megjelent cikkben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is az "új orosz forradalomra" felszólító Berezovszkij brit menekültstátusának újragondolását szorgalmazta.

Tompítaná kijelentését

Berezovszkij a Guardianben pénteken megjelent interjúban azt mondta: Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét csak erővel lehet megdönteni. Hozzátette: személyesen pénzel olyan embereket, akik az államfő közelében vannak, és akik palotapuccsra szövetkeznek.

A mágnás még az interjú megjelenésének napján nyilatkozatot adott ki Londonban, hogy tompítsa kijelentéseinek élét. Ebben közölte, kizárólag vértelen eszközökkel történő rendszerváltoztatásra gondolt, és a múlt években lezajlott grúziai, valamint ukrajnai tömegmegmozdulásokat említette jó példaként. A közvetlen akciót támogatja, de az erőszakot nem - közölte.

A Scotland Yard is vizsgálódik

A Guardian szombaton azt írta, hogy az ügyet már a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának detektívjei is tanulmányozzák. Utóbbiak arra kíváncsiak, hogy az orosz pénzember elkövetett-e a menekültstátusa megvonásához jogi alapot teremtő törvényszegést a nyilatkozattal. A brit lap úgy tudja, az amerikai külügyminisztérium illetékesei is vizsgálják az üzletember Putyin erővel történő eltávolítására vonatkozó kijelentéseit.

A milliárdos, aki Putyin elődjének, Borisz Jelcinnek a bizalmasa volt, 2003 óta él Londonban. Moszkva már többször kérte kiadatását, de a brit hatóságok eddig megtagadták ezt. Az üzletember az 1990-es években az orosz vezetés által kétesnek tartott privatizációs ügyletek révén tett szert hatalmas vagyonára.

(MTI)/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK