Félelmükben írják át a történelmet brit tanárok

2007.04.18. 15:33

Több brit iskola tanárai átugorják a holokausztról és a keresztesek hadjáratairól szóló anyagot, mert attól tartanak, hogy dühöt váltanak ki a muszlim diákokból, akik esetleg más színben hallhatták az eseményeket a mecsetekben - írja a Daily Mail egy kutatásra hivatkozva. Volt olyan tanár, akit katolikus szülők szidtak meg Izraelről szóló órái miatt.

Nem tud mit kezdeni sok brit iskola a diákok vallási és faji érzékenységével, erről árulkodik az a kormányzati tanulmány, amely szerint több oktatási intézmény kihagyja a történelem tananyagból a holokausztot csak azért, nehogy megsértsék ezzel a muszlim diákokat - írja a Daily Mail.

A tanulmány szerit néhány tanár azért nem beszél a holokausztról, mert úgy véli, hogy a muszlim diákok hitének része a holokauszt-tagadás és fél, hogy felbőszíti őket. A felmérésekből kiderült, hogy a holokauszt mellett a másik óvatosan kezelt téma a keresztesek 11. századi hadjáratai, amikor keresztények irtották a muszlimokat.

A Daily Mail szerint a tanárok azért aggódnak, mert úgy gondolják, hogy a mecsetekben sokszor mást tanítanak, mint a tanórákon. A félelmek másik forrása, hogy a holokausztról szóló tanórák rasszista kirohanásokat gerjeszthetnek a muszlim diákok körében, amit a tananyag kurtításával próbálnak elkerülni.

A kutatás során találtak olyan iskolát is, ahol a fenntartások ellenére is oktatták a holokausztot. Igaz, a kereszteseket itt is kihagyták. A vizsgált iskolákat támadás érte ugyanakkor az arab-izraeli konfliktus oktatásának módja miatt, katolikus szülők részéről.

A tanulmány arra jutott, hogy a történelemtanárok nem szívesen szállnak szembe a diákok otthonról vagy kulturális közösségükből hozott előítéleteivel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK