Soknak tartja az árat Izrael az elrabolt tizedesért

2007.04.18. 13:31

Nem teljesíthető mindegyik követelés, amelyet az elrabolt izraeli katona, Gilád Salit palesztin fogvatartói szabtak foglyuk elengedéséért cserébe - médiaértesülések szerint erről beszélt Ehud Olmert izraeli kormányfő egy zárt parlamenti ülésen. A követeléslistán olyan politikus neve is szerepel, akinek szabadon engedését a miniszterelnök már korábban elutasította.

Izrael nem tudja teljesíteni az összes palesztin követelést, amit a tíz hónapja Gázában fogva tartott izraeli katona, Gilád Salit szabadon engedése feltételéül szabtak - jelentette ki szerdán Ehud Olmert izraeli miniszterelnök. A fiatal izraeli tizedest tavaly júniusban ejtették foglyul palesztin milicisták.

"Izrael nem tud bármilyen árat megfizetni Salit szabadságáért" - jelentette ki a kormányfő egy parlamenti bizottság zárt ülésén izraeli médiajelentések szerint. Olmert megfogalmazása szerint csalódást keltett és teljesíthetetlen elvárásokat tartalmaz az Izraelben bebörtönzött palesztin foglyok listája, akiknek szabadon bocsátását a Hamász palesztin radikális mozgalom követeli.

A listán állítólag szerepel Marván Bargúti neves palesztin politikus is, akit Izrael elleni támadások irányítása miatt ítéltek el. Olmert egy korábbi interjúban nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Bargúti számíthat-e idő előtti szabadulásra a fogolycserének köszönhetően.