Zavaros írást, videofelvételeket, saját magáról fegyveres pózolás közben készült fényképeket küldött a virginiai lövöldöző az NBC amerikai tévétársaságnak egy csomagban. A diák a szegények védelmezőjének nevezi, és Jézus Krisztushoz hasonlítja magát, miközben az érzéki örömök kergetését ostorozza. A csomagot hétfőn, a kollégiumban elkövetett gyilkosságok után, de még a tantermekbeli vérengzés előtt adta fel. A személyiségéről kiszivárgó részletek egyre inkább arra utanak, hogy elméje zavarodott volt.

A szegények védelmezőjeként tüntette fel magát, és kikelt a gazdagság, a dőzsölés és a bujaság ellen az NBC amerikai tévétársaságnak küldött videofelvételein az a dél-koreai diák, aki 32 emberrel végzett hétfőn a virginiai műszaki egyetemen - közölte a csatorna. Az NBC szerdán számolt be arról, hogy a mészárlás feltételezett elkövetője videofelvételeket, fényképeket és a sérelmeit ecsetelő zavaros írásokat tartalmazó csomagot küldött nekik. A szerdán megérkező küldeményt az NBC azonnal továbbította az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI).

A küldemény kísérő okmányain látható postai bélyegző szerint Cso Szjung Huj a vérengzés közben adta fel a csomagot, feltehetően azt követően, hogy az egyetem kollégiumában végzett két diáktársával, de még az előtt, hogy átgyalogolt volna a campus másik végén lévő tantermekhez, ahol halomra lőtt 30 embert. Ezután öngyilkos lett. A küldemény a tévesen feltüntetett postai irányítószám érkezett csak szerdán a tévécsatorna New York-i székházába.

A csomag tartalma beleillik abba a diák szobatársai és tanárai visszaemlékezései alapján kialakuló képbe, amely szerint Cso elméje zavarodott volt. A küldemény egy 23 oldalas írásos "vádiratot" tartalmazott, amelyben az egyetemista sérelmeit ecsetelte és csodálattal írt arról a két diákról, akik 1999-ben egy amerikai középiskolában tizenkét diákot és tanárt lőttek agyon. Ez utóbbi vérengzésnek pénteken lesz a nyolcadik évfordulója. A csomagban 28 videofelvétel is rejlett.

"Úgy halok meg mint Jézus Krisztus"

Az NBC által bemutatott - más tévécsatornák, köztük a CNN hírtévé által is ismertetett - egyik ilyen videofelvételen Cso vallási utalásokkal tarkított monológjában undorodva beszélt mindarról, amit a környezetében az érzéki örömök mértéktelen kergetésének tartott.

"Nektek köszönhetően úgy halok meg mint Jézus Krisztus, hogy (példámmal) lelkesítsem a gyengék és védtelenek (következő) nemzedékeit" - közölte, hozzátéve egyebek mellett, hogy "sarokba szorították és nem hagytak számára más választást", mint a hétfői vérengzés véghezvitelét. A csomag 43 fényképet is tartalmazott, közülük 11 felvételen Cso fegyvert szegezett a kamerának. Más fényképeken kalapáccsal vagy késsel a kezében látható.

Steve Flaherty, a virginiai rendőrség főfelügyelője megerősítette, hogy a tévé elküldte a bűnüldöző szerveknek a csomagot, amely szerinte az ügyben indított nyomozás "kritikus pontja" lehet. Flaherty részleteket nem árult el a csomag tartalmáról.

Forrás: EPA/NBC

Pszichiátriai megfigyelés

A dél-koreai diák előéletéről, furcsának ítélt viselkedéséről az elmúlt két napban egyre több részletre derül fény. A rendőrség szerdán közölte, hogy Cso Szjung Hujnak rendőrségi ügye is volt, és pszichiátriai kórházi kezelés alatt állt 2005 végén. A fiú telefonhívásokkal és elektronikus levelekkel addig zaklatott két lányt, amíg egyikük a rendőrség segítségét nem kérte. Miután a lány nem járult hozzá, hogy vádat emeljenek Cso ellen, az ügy az egyetemen folytatódott fegyelmi eljárásként.

Egy másik esetben Cso egyik diáktársa jelezte az egyetemi vezetőségnek, attól tart, hogy a dél-koreai öngyilkosságot követ el. A figyelmeztetés nyomán a dél-koreai születésű tanulót megfigyelésre pszichiátriai intézetbe utalták.

Beszédzavar

Egy dél-koreai lap szerint Csónak gyerekkorában beszédzavarai voltak, ami rányomta bélyegét szüleivel való viszonyára. A Dong-a Ilbo felkereste a diák nagyszüleit, akik elmondták, hogy a fiú és szülei alig tartották a kapcsolatot a rokonsággal, miután 1992-ben elhagyták Dél-Koreát. Nagyanyja szerint valószínűleg Cso és szülei kapcsolata is közrejátszott a vérfürdőben.

Nagybátyja arról beszélt, hogy Cso anyja azzal magyarázta emigrációjukat, hogy jobb neveltetést akarnak biztosítani gyermekeiknek, de aztán eltűntek a hozzátartozók szeme elől, még a telefonszámukat sem tudták. Közben dél-koreai katolikusok gyászmisére gyűltek össze csütörtökön a szöuli Mjungdong katedrálisban, hogy a virginiai tömeggyilkosság áldozataira emlékezzenek. A szertartást celebráló Csjong Dzsin Szuk bíboros bocsánatot kért az áldozatoktól, mivel egy koreai ölte meg őket.