Óvadék ellenében kiengedték a kubai terroristát

2007.04.19. 21:13

Kiengedték a börtönből csütörtökön óvadék ellenében Luis Posada rendszerellenes kubai terroristát, de a venezuelai állampolgársággal rendelkező férfi, akinek kiadatását újfent követelte Hugo Chávez venezuelai elnök, házi őrizetben, s egy elektronikus eszköz révén folyamatos megfigyelés alatt marad.

A már 79 éves Posadát 2005 márciusa óta tartják fogva az Egyesült Államokban illegális határátlépés miatt. Pere május 11-én kezdődik.

A havannai kormány azzal vádolja, hogy ő követte el 1976. október 6-án a kubai légitársaság Barbados szigetéről Havannába tartó gépe elleni robbantásos merényletet, amelynek 73 halálos áldozata volt, köztük a teljes kubai vívóválogatott.

A terrorista korábban az amerikai hadseregben is szolgált, kapcsolatban volt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA), és állítólag köze volt Orlando Leteliernek, a chilei Allende-kormány volt washingtoni nagykövetének, későbbi külügyminiszternek a meggyilkolásához is, amelyet alig két héttel a kubai géprobbantás előtt követtek el.

Posadát Venezuelában börtönözték be, de az 1980-as évek közepén megszökött. 2000-ben már Panamában fogták el és ítélték el, mert merényletet tervezett Fidel Castro kubai elnök ellen, aki egy latin-amerikai csúcstalálkozóra érkezett az országba. 2004-ben azonban amnesztiával kiszabadult, majd az Egyesült Államokban tartóztatták le. 2006 áprilisában amerikai állampolgárságért folyamodott, miközben Venezuela és Kuba egyaránt kiadatását követeli Washingtontól.

Hugo Chávez venezuelai elnök Posada házi őrizetbe helyezését hallva újfent követelte a terrorista kiadatását. "Egész Venezuela felháborodva emeli fel a hangját, amiért az Egyesült Államok imperialista kormánya továbbra is védelmet nyújt az amerikai kontinens minden idők minden terroristája atyjának, a gyilkos Luis Posada Carrilesnek" - mondta a venezuelai elnök szónoklatában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK