Teherán nem tud a volt FBI-ügynökről

2007.04.19. 19:16

Teherán tudatta az Egyesült Államokkal, hogy nem ismeri a múlt hónapban Iránban eltűnt egykori FBI-ügynök tartózkodási helyét - jelentette be csütörtökön az amerikai külügyminisztérium. Robert Levinson az Irán déli partvidéke közelében fekvő Kis-szigeten tűnt el márciusban.

Sean McCormack külügyi szóvivő közölte, hogy az Irán Egyesült Államok érdekképviseletét ellátó Svájc iráni nagykövetségén keresztül válaszolt szerdán az amerikai félnek a Levinsonnal, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egykori floridai FBI-ügynökével kapcsolatos megkeresésére. Levinsonnak az Irán déli partvidéke közelében fekvő Kis-szigeten veszett nyoma március elején.

"Azt mondták, hogy nincs semmilyen adatuk arra vonatkozóan, hol tartózkodik Levinson" - mondta a szóvivő, aki szerint folytatni fogják a kutatást a férfi után, miután meggyőződésük, hogy Levinson Iránban tartózkodik.

Az Egyesült Államok két európai ország segítségét kérte az eltűnt férfi felkutatásához, de McCormack nem közölte, melyik ez a két ország.

Az FBI közleménye szerint az eltűnt férfi tíz évvel ezelőtt lépett ki az irodától, és szakterületének nem volt köze Iránhoz, bűnügyekkel, köztük a szervezett bűnözéssel foglalkozott. Nem tudnak arról, hogy iráni leszármazott lenne, felesége az Egyesült Államokban él. A középkorú férfi nem áll az amerikai kormány alkalmazásában, magánjellegű utazásra érkezett Iránba.

Diplomaták attól tartanak, hogy Levinson eltűnése új fordulatot jelenthet abban az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Iránt érintő túszügy-sorozatban, amelyben először az amerikaiak fogtak el januárban öt iránit Irakban, majd Irán vett őrizetbe 15 brit tengerészt, akit áprilisban engedett el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK