Fallal választják el a síitákat a szunnitáktól Bagdadban

2007.04.20. 18:29

Falat emel az amerikai hadsereg az iraki főváros javarészt síiták lakta Adzamíja negyedében egy tömbben élő szunnita közösség köré, hogy megvédje őket a felekezetközi erőszaktól - közölte az amerikai haderő.

Az amerikai szárazföldi haderő 407. dandárjának támogató zászlóalja április 10-én kezdte építeni a falat. Az építkezéssel párhuzamosan szigorúbb biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe a szunnita enklávéval szomszédos síita lakókörzetekben.

Az elképzelés szerint az öt kilométer hosszú, helyenként 3,5 méter magas fal teljesen körülfogja majd a Tigris folyó keleti partján elterülő negyed szunnita lakosságát: csak iraki katonák által ellenőrzött kapukon lehet majd bejutni oda.

Az iraki és az amerikai erők régóta cementfalakkal erősítik meg a robbanóanyaggal megrakott autókkal elkövetett öngyilkos merényleteknek különösen kitett piactereket és a koalíciós támaszpontokat Bagdadban és Irak más városaiban egyaránt - az észak-iraki Tell-Áfár városát például teljes egészében homokzsákokkal vették körül -, de az eddig nem fordult elő, hogy lakókörzeteket különítsenek el felekezeti alapon.

William Caldwell, az Irakba vezényelt koalíciós erők vezető szóvivője a Pentagon által kiadott Stars and Stripes című - szerdán megjelent - lapban úgy nyilatkozott, nincs tudomása arról, hogy fallal választanák el egymástól a szunnita és a síita enklávékat Bagdadban. "Bagdad egyesítése a célunk, nem pedig különálló enklávékra való felosztása" - mondta.

Közben Tell-Áfárban a hatóságok csütörtöktől fogva meghatározatlan időre kijárási tilalmat vezettek be, miután szélsőségesek röpiratokon vegyi anyagokkal elkövetett merényletek végrehajtásával fenyegetőztek.

Az észak-iraki városból több tucatnyi szunnita arab család menekült el, miután síita fegyveresek és rendőrök lemészároltak csaknem félszáz szunnitát bosszúból azért a múlt havi merényletért, amelyben teherautóba rejtett pokolgéppel 152 embert öltek meg feltételezhetően szunnita szélsőségesek.