Kivégzések miatt támadják Irakot a jogvédők

2007.04.20. 8:13

A világ élbolyában szerepel Irak a kivégzések számát tekintve - közölte pénteki jelentésében az Amnesty International. A nemzetközi jogvédő szervezet szerint ez súlyos visszalépés az országban, ahol Szaddám Huszein megdöntése után felfüggesztették a halálbüntetést. A gyakorlatot azért tartja különösen problémásnak az AI, mert sok embert vitatható eljárások során küldenek bitóra.

Irak a világ azon országai közé tartozik, ahol a legtöbb kivégzést hajtják végre - állapította meg az Amnesty International (AI) péntek hajnalban Londonban közzétett jelentésében. A világ legnagyobb emberi jogi csoportja szerint az arab országban tavaly 65 emberen - köztük két nőn - hajtottak végre halálos ítéletet - ennél több csak Kínában, Iránban és Pakisztánban volt.

Az AI súlyos visszalépésnek minősítette az iraki kivégzések gyakoriságát, amely felett a szervezet szerint még akkor sem lehet szemet hunyni, ha az arab országot sújtó erőszakhullámban ennél sokkal több ember leli halálát. A halálbüntetés nem is rettentett el senkit az erőszakos cselekmények elkövetésétől.

Irakban Szaddám Huszein 2003-as megdöntését követően felfüggesztették a halálbüntetést, ám a bagdadi ideiglenes kormány 2004-es hatalomátvételekor újból bevezették. Azóta több mint 270 embert ítéltek halálra és legalább száz ítéletet végre is hajtottak.

A jogvédők Irakkal foglalkozó kutatója, Carsten Jürgensen szerint a jelenlegi állapotokat nehéz összehasonlítani a Huszein-rendszer gyakorlatával, mert a diktatúra alatt az iraki hatóságok szándékosan homályban tartották a halálra ítéltek számát. Az új iraki kormány egyes esetekben azonban még az előzőnél is szigorúbb büntetéseket vezetett be. Halálra ítélik például az emberrablások vagy különféle terrorcselekmények elkövetőit, még akkor is, ha a merényletben senki sem sérült meg.

A gyerekcipőben járó iraki igazságszolgáltatás kevés védelmet nyújt a visszaélésekkel szemben azoknak, akiket halállal büntetendő cselekmények elkövetésével vádolnak. Sok embert olyan bírósági eljárások során ítéáltek halára és végeztek ki, amelyek nem feleltek meg a nemzetközi normáknak. A legszembeötlőbb példa magának Szaddám Huszeinnek a pere, de számos hasonló eljéáráés is folyt, amelyek alig kaptak nyilvánosságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK