Öregség-kiáltvány

2007.04.20. 10:33

A német társadalom közeli jövőjéről fest, nagy valószínűséggel valóra váló rémképet könyvében Frank Schirrmacher. A Frankfurter Allgemeine Zeitung rovatvezetőjének célja, hogy beleverje a fejekbe: Te is megöregszel egyszer, és akkor már a többséghez tartozol majd, élj hát úgy, hogy akkor is hasznos tagja maradhass a társadalomnak! Az öregség-kiáltvány forradalmat szervez az egyre elöregedő társadalomban. A forradalom célja a fiatalság-kultusz megdöntése.

Jól ránk ijeszt Frank Schirrmacher a Matuzsálem-összeesküvés című könyvével. Új háborúról, civilizációk és generációk harcáról  beszél, és összeesküvést sző. Nemzedéke összeesküvését.

Az alaptétel a következő: egyre messzebb tolódik ki az emberek várható életkora, miközben mind kevesebb gyermek születik, ami odavezet, hogy elérkezik az az idő, amikor - a könyv szerint és Németországban 5-10 év múlva - több lesz az idős ember, mint a fiatal.

Schirrmacher nem az öregedő, hanem a megöregedett társadalomban várható gazdasági, politikai, etikai problémákat feszegeti. Azokat a gondokat próbálja vázolni, amelyek egy döntően idősekből álló, de még a fiatalság-kultuszban hívő társadalomra várnak.

Lesz itt minden a borús jóslat szerint: vidékek néptelenednek el, összefonódik a kultúrák harca a nemzedékek harcával, az öreg(edő) nyugati társadalmak és a feltörekvő fiatal iszlám országok küzdelme párhuzamosan folyik majd az előbbiekben dúló, belső harccal az erőt birtokló, de kisebb számú fiatalok, és a gyengébb, de többségben lévő idősek között.

Új rasszizmusról beszél, ahol az idősek az elnyomott többség. Ahol a társadalom biológiai programjukat teljesítő, de tovább élő tagjait tehernek tekintik. Mint rossz vendégek, nem akarnak elmenni, és mindig láb alatt vannak.

Súlyos etikai kérdéseket feszeget a ránk váró gazdasági problémák kapcsán: mennyit áldozhat egy jólétét lassan elvesztő társadalom az ember továbbélésére; milyen költségeket okoznak puszta létezésükkel az egyre nagyobb számban élő öregek; hogyan lehet ezt csökkenteni? Egyebek mellett azt jósolja, egyre nyilvánvalóbbá válik majd az eutanázia gazdasági szükségszerűsége.

A szerző maga is elismeri: szándékosan szól hangosan, hogy mindenki meghallja. Hiszen összeesküvésre mozgósít. Mert lehet ez ellen tenni Schirrmacher szerint. A lényeg, hogy le kell számolni a média sugallta fiatalság-kultusszal, le kell számolni az időseket lassúnak, feledékenynek, begyöpösödöttnek leíró előítéletekkel, amelyek önbeteljesítő jóslatként valóban lassúvá, feledékennyé, begyöpösödötté teszik az öregeket, pedig nem is lennének azok.

Schirrmacher statisztikákkal, tanulmányokat, elemzésekkel támasztja alá jóslatait, irodalmi, mitológiai, történelmi és mindennapi példákkal teszi őket plasztikussá. Kellenek is. Előbbiek nélkül egy midlife crisis-ben szenvedő, öregségtől félő ember pánikrohamának tűnhet a mű. Utóbbiak viszont segítenek szembesülni saját tapasztalatainkkal: tényleg egyszerűbben fogalmazok, ha a dédnagyapával vitázok, mert azt gondolom, nem érti meg? Tényleg azt várom az öregségtől, hogy jöjjön a nyugdíj és üljek a kandallónál?

Süt a küldetéstudat a műből. Az író úttörő generációnak tartja nemzedékét, amely - a meghosszabbodott várható életkor miatt - együtt lesz idős az európai '68-asokkal, és az amerikai baby boomerekkel. Akik fiatalon és középkorúan is hatalmasat formáltak a világon. Ezt várja tőlük öregkorukra is.

Nem egy izgalmas kalandregény a Scolar kiadó gondozásában megjelent Matuzsálem-összeesküvés. Mégis telve van feszültséggel. Írója ugyanis folyamatosan az arcunkba vágja, amit senki nem hall szívesen: Te is megöregszel egyszer! Tudatosan és ügyesen kelt pánikot a lassan középkorúvá érő olvasóban, hogy az alig várja, hogy végigrágja magát a könyvön, és hogy lássa, mit kell tennie, hogy csatlakozhasson az összeesküvéshez. Mert Magyarországon is öregszik a társadalom, jóllehet Németországhoz képest 5-6 éves a lemaradás a várható életkort tekintve. De hasonlóan alacsony a születések száma, és szép lassan többségbe kerülnek itthon is az öregek.

A végén persze megkapjuk a receptet: százezer éves tapasztalattal kell leszámolni, de meg lehet öregedni méltóan. Hogy hogyan? Például edzésben tartani az agyat. Mondjuk olvasással. Kezdhetik is ezzel a könyvvel!

Ballai Vince

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK