Magát fényezi a felfüggesztett Basescu

2007.04.22. 22:55

Azok parlamenti tagok, akik megszavazták az államfő felfüggesztését, nem kaptak erre felhatalmazást a néptől, és figyelmen kívül hagyták választóik érdekeit - fejtette ki a támogatására összegyűlt több ezer ember előtt a román fővárosban Traian Basescu. A törvényhozás által hétfőn felfüggesztett államelnök vasárnap este saját érdemeiről győzködte a bukaresti tömegeket, mivel egy népszavazás még visszaadhatja elnöki címét.

A szombati brassói utcai megmozdulás után vasárnap több ezer - a román média híradásai szerint legalább öt-hatezer - ember gyűlt össze a Bukarestben a parlament székháza előtti nagy téren, hogy szolidaritást vállaljon a hét közepén tisztségéből felfüggesztett Traian Basescuval.

Basescu az érte tüntetők előtt kifejtette: a román parlamentnek az a 322 tagja, aki megszavazta államelnöki tisztségéből való felfüggesztését, figyelmen kívül hagyta a választók millióinak akaratát. Ők nem kaptak semmiféle felhatalmazást erre - hangoztatta, némi "mentséget" is találva az említett honatyák egy része számára. Sokan csupán pártfegyelemből, "főnökeik" utasítására cselekedtek - hangoztatta Basescu.

Beszédének alapgondolata az volt, hogy akik a mai politikai életet uralják, pusztán az átmeneti korszakban kialakult politikai rendszert, vagyis az oligarcháknak és a gazdasági érdekcsoportoknak kedvező államberendezkedést akarják megőrizni. Basescu hitet tett egy olyan demokratikus és modern jogállam mellett, amely a nép boldogulását tartja szem előtt.

Ennek szellemében a volt elnök hosszan sorolta saját érdemeit, azt, hogy mi mindenre törekedett elnöki mandátuma idején: az oktatás hatékonyabbá tételéért, az egészségügy korszerűsítéséért, a kommunizmus bűneinek elítéléséért, a Ceausescu-rendszer titkosszolgálata, a Securitate dossziéinak feltárásáért, a kormány hibáinak felfedéséért.

Forrás: MTI
Basescu mellett vannak

Mivel a parlamenti döntés még nem jelenti az elnök automatikus leváltását (erről népszavazáson kell döntenie a lakosságnak), Basescu felszólította a téren tüntető híveit és az ország szavazópolgárait: járuljanak az urnák elé, és szavazzanak lelkiismeretük szerint. A román alkotmány értelmében az államfő parlament általi felfüggesztésétől számított 30 napon belül meg kell rendezni a népszavazást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK