Megkezdődött a francia elnökválaszás

2007.04.22. 8:40

Franciaországban vasárnap 44,5 millió választópolgár járul az urnákhoz, hogy megválassza a köztársaság új elnökét. Az eredmény egyelőre bizonytalan, a második fordulóba négy jelöltnek van esélye bejutni. A legutolsó közvélemény-kutatások szerint a franciák egy jelentős része még mindig nem tudja, kire szavaz majd.

Franciaországban vasárnap reggel nyolckor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődött az elnökválasztás első fordulója. A 12 jelöltből csupán négynek, a konzervatív Nicolas Sarkozynek, a szocialista Segolene Royalnak (aki a közvélemény-kutatások szerint a második legnépszerűbb politikus), a centrista Francois Bayrounak és a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pennek van esélye arra, hogy a május 6-i második fordulóban is megméresse magát.

A legutolsó felmérések szerint Sarkozy a legnépszerűbb, de szorosan a nyomában van Royal. Ha ők ketten jutnának a május 6-i második fordulóba, valószínüleg Sarkozy nyerne, ahogy abban az esetben is, ha Le Pennel kellene megküzdenie. Ha azonban Bayrounak sikerülne befutnia a második helyre, megverhetné Sarkozy-t. Az erőviszonyok még változhatnak, hiszen a kutatások szerint a franciák egyharmada két nappal a választás előtt még nem tudta, kire szavaz.

A felmérések magas, nyolcvan százalék körüli részvételi arányra számítanak országszerte, ugyanis 3,3 millióval többen  - elsősorban 18 és 30 év közötti fiatalok - iratkoztak fel a választási listákra, mint öt évvel ezelőtt. Ez a demográfiai növekedés mellett a politika iránt tapasztalható érdeklődésre is utal.

Franciaországban az elmúlt 26 évben egyszer sem választották újra a hatalmon lévő kormányt, ami azt jelzi, csökken a politikába vetett bizalom. Az elnökválasztás tétje elemzők szerint ezért is nagy: az új elnök képes lehet életet lehelni a francia gazdaságba és társadalomba.

A franciaországi 64 ezer szavazóhelyiség többsége este 6 órakor zár, de 106 településen este 7 óráig, a szavazóhelyiségek negyedében - Párizsban és környékén, a nagyobb városokban és 52 kisebb településen - pedig este 8 óráig adhatják le a franciák szavazataikat. Az első becsülések csak ezután várhatóak.

A mostani választás az első, amelyen a szavazók egy része - mintegy másfélmillióan - elektronikus szavazógépet használ. A módszert a szocialisták és más ellenzéki erők is bírálták, mivel megbízhatatlannak tartják. Az elektronikus szavazást egyébként 2003-ban engedélyezte az akkori belügyminiszter, Nicolas Sarkozy.

A győztes, a majdani új elnök Jacques Chirac államfő helyébe lép, aki két perióduson keresztül, 12 évig állt Franciaország élén. Chirac március 11-én jelentette be hivatalosan, hogy negyven, a francia politika első vonalában eltöltött év után visszavonul.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK