"Ne beszéljünk a kommunizmusról. A kommunizmus csak egy idea volt, egy égi paradicsom."

"Feletteseitek megparancsolták, hogy rohanjátok le a Fehér Házat (az orosz parlament épületét - a szerk.). De én, mint Oroszország választott elnöke, megparancsolom nektek, hogy fordítsátok meg a tankokat, és ne harcoljatok saját honfitársaitokkal."

"Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy a tartós béke a Csecsen Köztársaságban és az úgynevezett béketárgyalások a banditákkal két különböző dolog, és mindenkit arra szeretnék kérni, hogy össze ne keverje a kettőt."

"Nem háríthatom el a felelősséget Csecsenföldért, sok anya és apa gyászáért. Én hoztam a döntést, ezért én vagyok a felelős."

"Nagyon fontos, hogy a liberális gondolkodást bátorítsuk kritikus helyzetben: ilyen pillanatokban minden szó és minden friss gondolat sokkal értékesebb az aranynál. Csakugyan, az emberektől nem szabad megvonni saját gondolataihoz való jogot."

"Óh hol van egy költő, vagy bárd, aki ódát zeng az orosz pletykákról? A valós (vagy hamis) információk hiánya miatt él népünk pletykákból."

"Számos hátránya van a politikusi szakmának. Először is kín a mindennapi élet. Másodszorra számos csábítás tehet tönkre téged vagy a közeledben állókat. És a harmadik azt hiszem, és erről ritkán szólnak, hogy a csúcson álló embereknek általában nincsenek barátaik."

Jelcin dobja

"Nem értékeljük azt, amink van, amíg már nem lesz. Ilyen a szabadság is. Olyan, mint a levegő. Ha van, nem tűnik fel."

"Építhetsz trónust bajonettekből, de nem sokáig ülhetsz rajta."

"Nem voltak stratégiai hibák, amelyek befolyásolhatták volna az orosz történelmet vagy az ország további fejlődését. Nem, nem voltak ilyen hibák. Taktikai hibákat elkövettünk egyes, kevésbé jelentős kérdésekben, problémákban, satöbbi. De egészében véve Oroszország jó utat választott, és megváltozott."

"Egy férfinak úgy kell élnie, mint egy nagy fényes láng, olyan fényesen kell ragyognia, amennyire csak tud. A végén teljesen kiég. De ez még mindig jobb, mint gyengén pislákolni."