Családtagjain és neves orosz közéleti személyiségeken kívül több ezer ember vet búcsút a hétfőn elhunyt Borisz Jelcintől a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban. A volt orosz elnököt szerdán temetik állami pompával, számos külföldi politikus jelenlétében. Magyarországot Medgyessy Péter volt kormányfő képviseli.

Ezrek vettek búcsút kedden Borisz Jelcintől. Már az első órákban több mint ezren, köztük családtagjai és ismert közéleti személyiségek járultak virágokkal - a templomi kórus ortodox himnuszai kíséretében - Jelcin állami zászlóval díszített, nyitott koporsójához, amelyet az újjáépített Megváltó Krisztus-székesegyházban ravataloztak fel. Az aranykupolás pravoszláv templomot még Sztálin parancsára robbantották fel annak idején, és Jelcin elnöksége alatt építették újjá.

A 76 éves korában szívelégtelenségben elhunyt Jelcint szerdán állami pompával helyezik végső nyugalomra az orosz főváros szívében lévő Novogyevicsi temetőben. A temetés napjára utódja, Vlagyimir Putyin nemzeti gyásznapot hirdetett.

A temetésre az orosz fővárosba várják a világ számos vezető politikusát, köztük Bill Clinton és George Bush volt amerikai elnököket, Horst Köhler német államfőt, Giulio Andreotti örökös olasz szenátort, Philippe Douste-Blazy francia külügyminisztert, Lech Walesa volt lengyel elnököt és a balti országok néhány jelenlegi és volt államfőjét. Magyarország nevében Medgyessy Péter volt kormányfő vesz részt a temetésen.