Iszonyatos hajrá kezdődött Franciaországban a középen lévő szavazókért a jobbközép Nicolas Sarkozy és a szocialista Ségolene Royal között az elnökválasztás május 6-i döntője előtt. Mindkét jelölt a 18 százalékot elért, centrista Francois Bayrou szavazóit vette célba. Royal azt várja, hogy Bayrou kössön vele szövetséget, míg Sarkozy kedves és megértő arcát igyekszik felmutatni. Bayrou szerdán nyilatkozik arról, támogatja-e bármelyik jelöltet.

Teljes erőbedobással folytatja a küzdelmet a szavazatokért a május 6-i elnökválasztási döntő előtt a 31 százalékot elért Nicolas Sarkozy, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) és a 26 százalékkal továbbjutott Ségolene Royal, a Szocialista Párt (PS) jelöltje. Úgy tűnik, kettejük csatája a politikai középen dőlhet el.

Ebben a küzdelemben kulcsfontosságú lehet, hogy leteszi-e a garast szerdán a két jelölt egyike mellett a 18 százalékon végzett, centrista Francois Bayrou, a Francia Demokrácia Uniójának (UDF) harmadik helyen végzett, de kiesett jelöltje. Royal közvetlenül párbeszédre szólította fel Bayrout, míg Sarkozy inkább Bayrou 7 millió szavazóját igyekszik megnyerni.

Sarkozynek van egy álma

Hétfőn Sarkozy egy női menhelyen kampányolt, hogy meggyőzze az őt túlságosan radikálisnak tartó szavazókat arról, hogy "együtt érző is tud lenni, és nem szívtelen szektariánus" - írta a Times. "Gondoskodni akarok a szenvedőkről. Azt akarom, hogy tudják: van remény a legrosszabb helyzetben lévőknek is" - mondta Sarkozy.

Az első forduló előtt keménynek tartott bevándorlási politikájával még a szélsőjobb felé nyitott Sarkozy. Hétfőn viszont már Martin Luther Kingtől vett új szlogent: "Egy új Franciaország álma". Emellett hangsúlyozta, hogy "védelmet kíván nyújtani a leggyengébbek számára".

Royal rémálma

A középre benyomuló Sarkozyvel szemben Royal igyekszik rávenni a névlegesen jobbközép Bayrout, hogy nyíltan támogassa a szocialisták jelöltjét, miközben ő élesen támadta az általa Franciaország jövőbeli uralkodójának nevezett Sarkozyt. "Franciaországot a legerősebbek és legbrutálisabbak törvényei szerint fogja irányítani" - mondta a feminin értékeit hangsúlyozó Royal.

A Sarkozy-ellenes érzelmekre igyekezett hatni Francois Hollande, a PS vezetője és Royal partnere, aki szerint nehéz elhinni, hogy Bayrou támogatói Sarkozyre szavaznának. "Sokan azért voksoltak Francois Bayroura, mert nem akarták Nicolas Sarkozyt" - mondta Hollande. Royal emellett igyekszik elnöki képességeiről is meggyőzni a választókat.

Voks-matematika

Bayrou támogatóin kívül Sarkozynek nagyobb tartalékai lehetnek, mint Royalnak - véli a Times. Míg Sarkozy számíthat a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen szavazóinak (10,5 százalék) egy részére, Royalnak nem sikerült elnyernie a munkásosztály támogatását, a szélsőbaloldali jelöltek pedig amúgy is évtizedek óta legrosszabb eredményüket érték el. Michel Rocard volt szocialista miniszterelnök is hasonlóan vélekedett, amikor azt mondta: "Sarkozy nem áll rosszul, és a baloldal tartalékai gyengék."