Meghalt David Halberstam amerikai újságíró

2007.04.24. 7:19

Autóbaleset következtében hétfőn Kalifornában meghalt David Halberstam Pulitzer-díjas amerikai újságíró, a vietnami háború krónikása.

A 73 éves publicista halálát egy frontális ütközés okozta. Halberstam a helyszínen belehalt súlyos belső sérüléseibe.

David Halberstam a The New York Times vietnami tudósítójaként vált ismertté már az 1960-as évek elején, még a konfliktus kezdetekor. A tekintélyes lap azután figyelt fel rá, hogy nagy szociális érzékenységű riportokat készített Mississippi és Tennessee állambeli újságoknak az amerikai fekete polgárjogi mozgalom kibontakozásáról.

1972-ben a Legjobbak és a legragyogóbbak (The Best and The Brightest) című nagy hatású könyvében írta meg az Egyesült Államok vietnami beavatkozásának történetét és hátterét. Később is gyakran foglalkozott háborús témákkal: 2001-ben a Háború békeidőben: Bush, Clinton és a tábornokok (War In Time of Peace: Bush, Clinton and the Generals) című munkáját az 1990-es délszláv háborúknak, Koszovónak, Szomáliának és Ruandának szentelte.

2002-ben a Tűzházzal (Firehouse), a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról szóló könyvével vívott ki magának elismerést. Halberstam halála előtt egy, az 1950-53-as koreai háború történetének feldolgozásával foglalkozott.