Nemzeti gyásznapot hirdetett szerdára Vlagyimir Putyin orosz elnök, elődje Borisz Jelcin temetése napjára. Putyin hétfő esti tévébeszédében olyan nemzeti vezetőnek nevezte az elhunyt első orosz elnököt, aki mindig vállalta a felelősséget azért, amit az oroszok millióinak érdekében tett. Jelcin hétfőn hunyt el szívroham következtében, 76 éves korában.

Borisz Jelcin volt orosz elnököt Moszkvában a Novogyevicsi temetőben helyezik örök nyugalomra, miután a Megváltó Krisztus székesegyházban búcsúztatják - közölte a Kreml.

A temetés miatt csütörtökre halasztották Vlagyimir Putyin orosz elnök hagyományos éves parlamenti beszédét. Az orosz törvényhozás két háza előtt tartandó beszédet eredetileg szerdára tervezték, de ezt Putyin kedden kiadott elnöki rendelettel egy nappal elhalasztotta.

Egy korszak szimbóluma

Hétfői tévébeszédében Putyin úgy fogalmazott, hogy Jelcin Oroszország első elnökeként vonult be hazája és az egész világ történelmébe.

"Személyében olyan ember távozott az élők sorából, akinek jóvoltából egy egész korszak vette kezdetét", megszületett az új demokratikus Oroszország: egy olyan szabad, s a világra nyitott állam, amelyben a hatalom valóban a népet illeti - mondta Putyin.

Alkotmányozott

"Az első orosz elnök ereje abban rejlett, hogy eszméit és törekvéseit az állampolgárok tömegei támogatták" - mondta Putyin, kiemelve Jelcin közvetlen szerepét az új (jelenleg is érvényes) orosz alkotmány elfogadásában.

Putyin szerint az alaptörvény az emberi jogokat a legmagasabb rendű értékké nyilvánította, megnyitva a lehetőséget emberek számára, hogy szabadon fejezhessék ki gondolataikat, s szabadon választhassák meg az államhatalmat.

Putyin egyenes és bátor nemzeti vezetőként jellemezte Jelcint, aki mindig rendkívül nyíltan és becsületesen védelmezte álláspontját, és vállalta a teljes felelősséget mindazért, amire az orosz állampolgárok millióinak érdekében törekedett. "Jelcin egyúttal szívélyes, bensőséges ember is volt" - tette hozzá Putyin, aki őszinte, mély részvétét fejezte ki Jelcin özvegyének és hozzátartozóinak.

(MTI)