Tadic veszélyesnek tartja az önálló Koszovót

2007.04.24. 19:07

Az önálló Koszovó létrehozása veszélyes precedenst teremtene a jövőben a válságok megoldására Boris Tadic szerb államfő szerint, aki kedden Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnökkel tárgyalt Pozsonyban.

A szerb elnök pozsonyi figyelmeztetése egybecseng azokkal a korábbi szlovák véleményekkel, amelyek szerint Koszovó önállósága azért megengedhetetlen, mert annak mintájára előbb vagy utóbb a szlovákiai magyarok nyílt autonómiatörekvésekkel állnának elő.

Tadic elfogadhatatlannak nevezte Koszovó önállóságát. Gasparovic úgy vélte, kompromisszumra van szükség, mivel még nincs olyan döntés, amelyet az érintett felek mindegyike elfogadna. "De hogy ez milyen kompromisszum lesz, azt egyelőre találgatni sem merném" - tette hozzá.

 A szerb elnök kijelentette: "Szerbia és a balkáni országok nélkül az unió nem lehet teljes. Szerbia szuverenitásának és koszovói területi egységének védelmével Szerbia az egész Európában vallott demokratikus értékeket is oltalmazza. Ezzel az egész régió stabilitásának megőrzésére egyszersmind a precedensesetek teremtésének a megelőzésére törekszik."

Az országa területén élő szlovák kisebbségről szólva a szerb elnök azt mondta, hogy elnökként mindig is a védelmüket, fejlődésüket akarja szolgálni. A szerbiai kisebbségek közül jelenleg a szlovákoknak van a legtöbb képviselője - szám szerint négy - a szerb parlamentben. A szlovákok jelentősen hozzájárulnak az ország kultúrájának a fejlődéséhez, s Vajdaság, ahol élnek, Szerbia leggazdagabb és legfejlettebb térségének számít.

Ivan Gasparovic jelezte: Pozsony várhatóan növeli a határon túli szlovákok támogatását, így a vajdasági szlovákokét is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK