Az amerikai kormányt aggasztja az osztrák olaj- és gázipari konszern, az OMV és az iráni nemzeti kőolajipari vállalat között tervezett együttműködés - közölte hétfőn Washingtonban az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

"Talán nem ez a legalkalmasabb időpont nagy beruházásokra az iráni gáz- és olajiparban, amikor konfliktus van Irán és a nemzetközi közösség között (Teherán atomprogramja miatt)" - mondta Sean McCormack szóvivő.

Az amerikai kormány az osztrák kabinet értésére fogja adni kételyeit annak ellenére is, hogy az osztrák tervek nem érintik az ENSZ Irán elleni legutóbbi szankciós határozatát - fűzte hozzá, és megjegyezte: a ténynek, hogy Irán támogatja a terrorizmust és beavatkozik Irak ügyeibe, arra kellene indítania a világ országait, hogy jól gondolják meg, belevágnak-e egy Teheránnal kötendő, egyébként jövedelmező üzletbe.

Az OMV és a NIOC iráni nemzeti kőolajipari vállalat képviselői szombaton szándéknyilatkozatot írtak alá többek között a perzsa-öbölbeli South Pars iráni földgázmező kiaknázásáról és egy cseppfolyosító üzem létesítéséről. Az ügylet pénzügyi vonatkozásait nem fedték fel. Az iráni rádió értesülése szerint 18 milliárd dolláros üzletről van szó.