Hazudott a Pentagon egy katona halála ügyében

2007.04.25. 21:00

A Pentagon valószínűleg becsapta egy Afganisztánban "baráti tűzben" meghalt amerikai katona családtagjait és a közvéleményt; a minisztérium először nem vallotta be, mi történt a katonával - ez derült ki egy kongresszusi vizsgálat során, amelyet a "háborús félrevezető kampányról" kezdeményeztek demokrata párti képviselők.

Az ügyben vizsgálatot folytató bizottság szerdán ülésezett, amelyen részt vettek a 2004-ben elhunyt Pat Tillman hozzátartozói, köztük a bátyja is. Kevin Tillman kijelentette: ez a szörnyű tragédia, ha kiderült volna, valószínűleg nagy mértékben csökkentette volna az iraki háború iránti támogatást. A Pentagon a valóságot megmásítva olyan történetet, üzenetet tárt a közvélemény elé, amely a kormányzat iraki és afganisztáni háborús politikáját szolgálta.

Pat Tillman az amerikaifutball sztárja volt, 3,6 millió dolláros szerződéstől lépett vissza a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, hogy hazafias érzületből belépjen a hadseregbe, ahol a szárazföldi erők elitalakulatához, a rangerekhez került.

Tillman Afganisztánban vesztette életét. A Pentagon először annyit közölt, hogy egy ellentámadást vezetett, amikor lelőtték. Ezüst csillag érdemmel tüntették ki, azt sugallva, támadás közben, hősként halt meg, az ellenséges erők lőtték le. Később a hadsereg beismerte, elhallgatták, hogy "baráti tűzben" halt meg, katonatársai lőtték le.

Egy jelentés szerint Tillman a "harctéri zűrzavarban" vesztette életét: egy afgán és amerikai katonákból álló csoport egy váratlan robbanás után össze-vissza lövöldözni kezdett, Tillmant akkor találták el, ellenség nem volt a közelben.

A katona bátyja szerint egyértelmű, hogy a védelmi minisztérium azért találta ki az ellentámadás történetét, hogy ne érkezzenek rossz hírek a frontokról. Mint elmondta, a hadsereg máig elzárkózik a részletek közlésétől.

Henry Waxman demokrata képviselő közölte: ki fogják deríteni, hogy a félrevezetés hozzá nem értés következménye volt, vagy tudatos stratégia húzódott mögötte. Waxman azt is elmondta, utóbbi verzió esetén a fellelhető dokumentumok alapján azt is igyekeznek feltárni, milyen magas szinten tudtak a félrevezetésről a Pentagonban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK