John McCain szenátor is indul az elnökjelöltségért

2007.04.25. 20:06

John McCain amerikai szenátor szerdán hivatalosan bejelentette, hogy megpályázza a Republikánus Párt elnökjelöltségét; azt állította, ő a legtapasztaltabb és a legalkalmasabb arra, hogy átvegye George Bushtól az Egyesült Államok irányítását a háborús időkben.

A négyszeres arizonai szenátor, a haditengerészet egykori pilótája és vietnami veterán a legelső előválasztások helyszínén, New Hampshire államban jelentette be szándékát.

"Nem én vagyok a legfiatalabb jelölt, de én vagyok a legtapasztaltabb" - fogalmazott beszédében a 70 éves McCain, aki megválasztása esetén az eddigi legidősebb politikusként foglalhatná el az elnöki hivatalt. A Bush háborús politikáját támogató szenátor kijelentette: ő tudja, hogyan kell harcolni és békét kötni, tisztában van azzal, kicsoda és mit akar.

McCain bejelentése nem meglepetés, a legesélyesebb aspiránsok között számon tartott politikus már hónapok óta kampányol Iowa, New Hampshire és Dél-Carolina államokban.

Elemzők szerint McCain sorsa az iraki háború kimenetelétől függ, neve olyannyira összeforrott a háborúval, hogy annak kudarca vagy sikere az ő politikai jövőjét is valószínűleg meg fogja határozni. McCain szerdai bejelentésekor elismerte, hogy történtek hibák az iraki hadműveletek során, az ország javarészt felkészületlenül fogott a háborúba. Hangsúlyozta, hogy ilyen soha többé nem fordulhat elő. McCain a napokban egy kampányfórumon egyértelművé tette: ő támogatja Irán bombázását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK