Az argentin igazságszolgáltatás semmisnek nyilvánította az 1976 és 1983 közötti katonai diktatúra vezetőinek Carlos Menem volt elnök által adott kegyelmet - közölték szerdán bírósági források.

"A Buenos Aires-i szövetségi büntető törvényszék az argentin alkotmányba ütközőnek nyilvánította azokat a kegyelmi intézkedéseket, amelyekben a diktatúra legfelsőbb vezetői részesültek. A döntés azonban megfellebbezhető a legfelsőbb semmítőszéknél" - magyarázta a névtelenséget kérő bírósági forrás.

A szövetségi büntető törvényszék döntése ismét hatályba helyezi azokat az életfogytiglani börtönbüntetéseket, amelyeket a demokrácia helyreállítása után szabtak ki a diktatúra vezetőire, nem számítva a ma már halott Roberto Viola és Leopoldo Galtieri tábornokok esetét.

A diktátor Jorge Videlának adott elnöki kegyelmet tavaly szeptemberben már megsemmisítette egy argentin bíró egy emberrablási ügyben folytatott vizsgálat keretében. Az argentin kormány akkor úgy nyilatkozott, hogy a döntéssel jelentős előrelépés történt annak érdekében, hogy leszámoljanak az emberi jogok súlyos megsértéseinek büntetlenségével. Az államfői posztot 1989 és 1999 között betöltő Carlos Menem viszont totális és abszolút tévedésnek minősítette a döntést, kijelentve, hogy 1990-es amnesztiarendeletével "tízévnyi békét" szerzett, "igazságot szolgáltatott mindenkinek", és "megnyugtatta a kedélyeket".

A diktatúra megdöntése után Videlát bűnösnek mondták ki bűncselekmények tucatjaiban, emberrablásokban, eltűnésekben és kínzásokban, és 1985-ben életfogytiglani szabadságvesztést szabtak ki rá. Az elnöki amnesztia 1998-ig "segített" neki, akkor ismét őrizetbe vették csecsemők és gyermekek elrablásáért, valamint a Condor-terv fedőnevű hadjáratban való részvételéért. A jelenleg 81 éves volt tábornokot házi őrizetben tartják.

A katonai junta "piszkos háborújában" közel 13 ezer ellenzékit öltek meg vagy tüntettek el Argentínában. Emberi jogi csoportok szerint a halottak és eltűntek száma eléri a 30 ezret is.