Offenzívát indított Etiópia a lázadók ellen

2007.04.26. 8:02

Újabb offenzívát indítottak csütörtökön Mogadishuban a szomáliai átmeneti kormánnyal szövetséges etióp haderők az iszlamista lázadók és a klánok milíciái ellen.

Mint a fővárost uraló Hawije klán egyik harcosa a brit hírügynökségnek elmondta, az etióp hadsereg harckocsikkal és nehéztüzérséggel lőtte állásaikat és a háború kezdete óta tapasztalt leghevesebb támadásnak nevezte az offenzívát.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy több etióp páncélos egységet vezényeltek Mogadishu északi körzeteibe. A lövedékek lakóházakat, üzleteket döntöttek romba és a támadások vélhetően több halálos áldozatot követeltek.

Egy szomáliai civil szervezet szerda esti mérlege szerint az április 17 óta tartó összecsapásokban legalább 329-en haltak meg. ENSZ-illetékesek 340 ezerre teszik azoknak a számát, akik a harcok elől elmenekültek a korábban egymillió lakosú Mogadishuból és humanitárius katasztrófától tartanak.

A szomáliai kormány közölte: addig nem szünteti be a harcot a lázadók és a klánok milíciái ellen, amíg fennáll a veszélye annak, hogy keresztezik az ország központi kormányzása stabilizálására tett erőfeszítéseit.

KAPCSOLÓDÓ CIKK