Libéria újraindíthatja gyémántexportját

2007.04.28. 1:13

Egyhangú döntéssel feloldotta pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Libériával szemben hat éve elrendelt gyémántkiviteli tilalmat. A BT döntésével elismerte azt a haladást, amit Libéria elért a gyémántkereskedelem ellenőrzése terén.

A testület határozatában kimondta, hogy a nyugat-afrikai ország eleget tett a 2000 májusában életre hívott úgynevezett Kimberley-folyamatban megfogalmazott minimális követelményeknek. A folyamat lényege, hogy az ahhoz csatlakozott országok - összesen 71 állam, köztük Magyarország - kidolgoztak egy tanúsítványi rendszert, amelynek célja, hogy nyomon kövesse, és kiszűrje a kereskedelemből azokat a gyémántokat, amelyek eladásából származó bevételt fegyveres konfliktusok finanszírozására fordítják, vagyis amelyekhez vér tapad.

Az ENSZ BT felkérte az illetékes szakértői bizottságát, hogy 90 napon belül készítsen jelentést arról, Libéria teljesítette-e az előírt feltételeket, s a jelentés függvényében felülvizsgálja döntését.

Ellen Johnson-Sirleaf libériai elnök erőteljesen szorgalmazta a libériai gyémántexportra kivetett nemzetközi tilalom feloldását, rámutatva, hogy az ékkőeladásból befolyó bevételre óriási szüksége van a felszabadított amerikai rabszolgák által alapított országnak, ahol a 2003-ban véget ért 14 éves polgárháború után rengeteg a munkanélküli - zömük egykori fegyverforgató -, arányuk az ország ENSZ-nagykövete szerint eléri a 85 százalékot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK