Istennel nem verseng a világ legmagasabb temploma

2007.04.29. 16:11

Állítólag befejezésükhöz közelednek a világ talán legreménytelenebb építészeti vállalkozásának munkálatai, 125 év küszködés után megépülhet a barcelonai Sagrada Família bazilika. Ez ugyan még korántsem biztos, de tisztelgésül a nagyszabású vállalkozás előtt, összegyűjtöttünk a világ legfurcsább templomai közül néhányat. Tényleg lehet-e esketni 2,5 négyzetméteres templomban? És hány emberi csontváz kell egy templombelső feldíszítéséhez?

"Az ügyfelemnek nem sietős" - viccelődött Antoni Gaudí katalán építész, amikor már sehogy sem akart készen lenni a barcelonai Sagrada Família katedrális. Gaudí 40 évet piszmogott a rendhagyó épületen, életének utolsó 15 évére erre szánta rá, de a legendák szerint a tervek annyira bonyolultak és nagyszabásúak, hogy az építkezés befejezhetetlen.

Most azonban úgy néz ki, hogy felsülnek a kétkedők. A tervek szerint jövőre, 126 évvel alapkövének lefektetése után befejeződhetnek a munkálatok és működésbe helyezhetik az épületet. Igaz, sokak szerint ez túlzott lelkesedés és a Sagrada Família biztosan nem készül el 2026, Gaudí halálának 100. évfordulója előtt.

A hihetetlenül részletgazdag épület 170 méter magasra tervezett tornyával a világ legmagasabb temploma lesz, ha egyszer elkészül. Gaudí is csak azért nem merte magasabbra tervezni, mert - mint mondta - nem akart versenyre kelni Istennel, aki Barcelona hegyét, a Montjuic-et 171 méter magasra teremtette.

Bár a Sagrada Família magasságával, szokatlan formáival, részletgazdagságával és építési idejével is kiemelkedik a világ templomai közül, azért Isten házát sok más helyen is szokatlanra vagy teljesen ésszerűtlenre építették. Az [origo] a Sagrada Família kálváriája kapcsán gyűjtötte össze a világ néhány rendhagyó templomát.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK