Gyengül a csuklyások rohama Észtországban

2007.04.29. 10:39

Harmadik éjjel folytatódtak az észt fővárosban azok a zavargások, amelyet egy második világháborús szobor eltávolítása váltott ki. A szovjet emlékmű lebontása ellen a lakosság harmadát kitevő orosz kisebbség tiltakozott. Tallinn magyarországi nagykövete szerint a zavargások kifulladóban vannak, szombaton már jóval kevesebb csuklyába burkolózó fiatal vonult az utcára, mint az előző napokban. A BBC szerint már két halálos áldozata van az összecsapásoknak.

Szombat éjszaka is folytatódtak a zavargások Észtországban, amelyet az váltott ki, hogy az észt hatóságok péntek hajnalban eltávolították Tallinn központjából a második világháborúban elesett szovjet katonáknak emléket állító szobrot. Mohácsi István, Magyarország tallinni nagykövete az [origo]-nak elmondta: a tüntetések egyre inkább kezdenek kifulladni, a demonstrálók száma ugyanis szombat éjszaka már jóval kevesebb volt, mint ez elmúlt két napban.

A nagykövet szerint napközben teljesen békés az észt főváros. Az összecsapások rendszerint éjjel 10-től hajnali 2-ig tartanak, és főként az emlékmű körüli egy négyzetkilométeres területre koncentrálódnak. Mohácsi szerint a zavargások forgatókönyve úgy zajlott, hogy a csuklyába burkolózó oroszajkú fiatalok rendőrökre és észt fiatokra támadtak rá, valamint kirakatokat törtek be, ahonnan cigarettát és alkoholt vittek el. "A fiatatok azt állítják magukról, hogy politikai okból tüntetnek, a kirakatok bezúzása után, ezt azonban nehéz elhinni" - fogalmazott az [origo]-nak a nagykövet.

A közel két méter magas szobor eltávolítása azért váltott ki indulatokat, mert a lakosság harmadát kitevő oroszok egy nácizmus elleni emlékművet látnak a szoborban, az észteket viszont az 50 évi szovjet megszállásra emlékezteti. Az emlékművet korábban többször is vörös festékkel öntötték le. Szabó Dániel volt tallini magyar ösztöndíjas az [origo] megkeresésére azt írta, hogy a szobor eltávolítása csupán meggyújtotta a puskaporos hordót, a feszültséget ugyanis állandóan lehetett érezni az észtek és oroszok között. A Tallinban tanult diák szerint az ellentét olyan erős, hogy az ott lakó oroszoknak többnyire nincsenek észt barátaik, az észt észttel, orosz orosszal barátkozik általában, ráadásul nem kevesen hajlandók megtanulni egymás nyelvét.

A lebontás miatt tiltakozott Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki erről szombaton tájékoztatta az Európai Unió soros elnökségét betöltő Németország kancellárjának. Angela Merkel szombaton telefonbeszélgetést folytatott az észtországi válságról Putyinnal és Andrus Ansip észt kormányfővel. A feszültséget fokozta, hogy pénteken a zavargásokban életét vesztette egy oroszajkú fiatal. Az oroszok felszólították az észt hatóságokat, hogy haladéktalanul közöljék a haláleset körülményeit, és állítsák bíróság elé a felelősöket.

Az észt külügyminisztérium szerint a fiatalember halálának nem volt köze a rendőrség fellépéséhez. Ezt erősítette meg az [origo]-nak Mohácsi is, a nagykövet szerint a férfi egy szúrt sebbe halt bele, ezt pedig nem valószínű, hogy a rendőrség okozta. A három éjszakán át tartotó összecsapásokban a eddig 153-an sérültek meg és 800 embert vettek őrizetbe. Közben a BBC meg nem erősítetett információkra hivatkozva, azt írja, hogy a zavargásoknak van egy második halálos áldozata is.

A lengyel államfő, Lech Kaczynski vasárnap szolidaritását fejezte ki Észtországgal, amiért a tallinni szovjet katonai emlékmű áthelyezése miatt Moszkva neheztelésével és belpolitikai feszültségekkel kell megküzdenie. A lengyel kulturális minisztérium egyúttal bejelentette, hogy egy készülőben lévő törvénnyel lehetővé teszik a lengyelországi külföldi uralom emlékműveinek és jelképeinek eltávolítását. Kazimierz Ujazdowski kulturális miniszter ugyanakkor hangsúlyozta: nincs szó arról, hogy elhanyagolnák vagy nem tisztelnék a Vörös Hadsereg katonáinak sírjait.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK