Koporsókat találtak tallinni szovjet emlékmű régi helyén

2007.04.30. 11:07

A tallinni katonai temetőben állítják fel újra azt a szovjet emlékművet, amelynek lebontása miatt három napig tartó zavargások törtek ki az észt fővárosban. A tüntetések szombat éjszakára már alábbhagytak, és azóta sem lángoltak fel újra az indulatok. A zavargásokról az észt fővárosban élő magyarok is küldtek beszámolót az [origo]-nak. Az emlékmű eredeti helyszíne alatt koporsókat találtak, állítólag szovjet katonák maradványaival.

Tizenkét koporsót találtak a lebontott második világháborús szovjet emlékműnek egykor otthont adó dombon, Tallinn központjában - jelentették be hétfőn észt illetékesek, miközben a szoboralakot már új helyére állították fel a főváros katonai temetőjében. Hat koporsót kinyitottak, ezekben csontvázakat találtak - mondta el újságíróknak Ullar Labo, az észt igazságügyi orvos szakértői intézet igazgatója.

"Azt tervezzük, hogy a helyükön hagyjuk a maradványokat, hogy a munka a helyszínen folytatódjon" - mondta. Történészek szerint 14 koporsónak kell lennie a lebontása miatt orosz-észt viszályt kavart emlékmű alatt. A BBC jelentése szerint az észt hatóságok azt közölték, hogy a koporsókban szovjet katonák maradványai vannak.

A szovjet katonáknak emléket állító szobor eltávolítása miatt korábban zavargások törtek ki, de ezek vasárnapra lecsendesedni látszottak. Múlt hét csütörtöktől kezdődően három éjjel vonultak tiltakozó orosz fiatalok az utcára, de a demonstrálók száma szombat éjszakára erősen megcsappant. Mohácsi István, Magyarország tallinni nagykövete az [origo]-nak vasárnap már a tüntetések kifulladásáról beszélt.

A szobrot, ami az észteket az ötven évnyi szovjet megszállásra, az oroszokat pedig a nácizmus elleni küzdelemre emlékezteti, egy katonai temetőben tervezik újra felállítani. Jaak Aaviksoo észt védelmi miniszter bejelentette, hogy az emlékművet az új helyén hivatalosan május 8-án avatják fel magas rangú észt tisztségviselők és a Hitler-ellenes koalíció országai képviselőinek jelenlétében. Ez a dátum egy nappal előzi meg a náci Németország feletti győzelem évfordulóját.  

A szobor új helyét megnézik hétfőtől az orosz duma-képviselők, akik azért érkeznek az észt fővárosba, hogy konzultáljanak az emlékműről a belügyi és a védelmi tárca illetékeseivel. Az orosz küldöttség Nyikolaj Kovaljov vezetésével repült Tallinnba. Kovaljov, aki az orosz parlament alsóházának, az állami duma veteránügyi bizottságának elnöke, utazása előtt azt követelte, hogy az emlékművet állítsák helyre annak eredeti helyén, és az észt kormány mondjon le, mivel szerinte az észt vezetés provokálta ki a válságot. A delegáció vezetője azt mondta: saját szemükkel szeretnék látni, hogy a "Bronzkatonát" nem fűrészelték-e ketté. A lebontás miatt korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök is tiltakozott.

A CNN szerint több mint ezer embert vettek őrizetbe a zavargások során, többnyire orosz fiatalokat, de végül csak 46-et tartottak bent. Az összecsapásokban több mint százötvenen sebesültek meg, egy oroszajkú fiú pedig életét vesztette. Az állítólagos második halálos áldozatról szóló információkat nem erősítették meg - írta a BBC.

Kovács Péter Tallinnban élő magyar az [origo] megkeresésére írt válaszában utalt arra, hogy a zavargások lecsillapodásában nagy szerepe lehetett az időközben életbe lépett szesztilalomnak. A tüntetők korábban kirakatokat törtek be, az üzletekből cigarettát és alkoholt vittek el a tallinni nagykövet beszámolója szerint. A magyar egyetemista úgy látja, hogy "a randalírozók főleg fosztogatni akartak". "Mindenki attól fél, hogy akkor újra kezdik" - célzott Kovács Péter a közelgő május 9-ei évfordulóra. Závodszki István, egy másik Tallinnban élő magyar viszont arról írt az [origo]-nak, hogy szerinte az oroszok "dühükben cselekedtek", és a zavargások mögött "mesterségesen szított" indulatok húzódnak.

[origo] / MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK