Orosz rohamrendőrök őrizetbe vettek négy fiatalt, miután egyikük letépte a moszkvai észt nagykövetség nemzeti zászlaját. Az orosz fiatalok a tallinni szovjet hősi emlékmű áthelyezése miatt tiltakoznak napok óta az észt külképviselet előtt.

A Kremlhez közel álló ifjúsági csoportok aktivistái kedden már ötödik napja tartották valóságos ostrom alatt a moszkvai észt diplomáciai képviselet épületét, nyilvános bocsánatkérést követelve Észtországtól a tallinni szovjet hősi emlékmű lebontásáért és a katonai temetőbe való áthelyezéséért.

Az Eho Moszkvi rádió szerint egy ifjú aktivista átmászott a kerítésen, és elvágta az észt zászlót a nagykövetségi zászlórúdhoz rögzítő zsinórt. A fiatalembert a rohamrendőrök azonnal őrizetbe vették, a nagykövetségi munkatársak pedig visszaerősítették a zászlót a rúdjára, amit ragasztószalaggal is körültekertek. A fiatalok némi dulakodásba bocsátkoztak a rohamrendőrökkel, megpróbálták útját állni a társaikat elszállító rendőrségi mikrobusznak, de az végül túljutott rajtuk.

A moszkvai észt nagykövetnő közölte az egyik moszkvai rádióval, hogy a konzuli munka szünetel, de a nagykövetség folytatja tevékenységét a fiatalok zenéje és sértő jelszavai okozta hangzavar ellenére. "Konzultálunk az Európai Unióhoz tartozó kollégáinkkal arról, milyen közös lépéseket tehetünk partnereinkkel együtt" - jelezte Marina Kaljurand.

Urmas Paet észt külügyminiszter az orosz Interfax hírügynökség szerint azt mondta, egy telefonbeszélgetésen ígéretet kapott német kollégájától, Frank-Walter Steinmeiertől, hogy az EU (amelynek soros elnöke Németország) segítséget nyújt a moszkvai észt nagykövetség körüli helyzet normalizálásához.

Vaszilij Jakemenko, a Nasi (Mieink) orosz ifjúsági mozgalom vezetője viszont bejelentette, hogy két nap alatt százezer támogató aláírást gyűjtöttek össze az észt nagykövetség Moszkva peremére való átköltöztetésének kezdeményezéséhez. A Nasi szóvivőnője szerint legalább május 8-ig folytatni kívánják a nagykövetség előtti táborozást.

Jurij Luzskov moszkvai főpolgármester egy május elsejei nagygyűlésen a bojkottálását szorgalmazta "mindannak, ami Észtországgal kapcsolatos", miután Tallinn "a legvandálabb módon" megsértette a fasizmust legyőző szovjet katonáknak "az egész civilizáció számára szent emlékezetét" a "Bronzkatona" áttelepítésével és a hadisírok kihantolásával.