Hol derűs felvonulásokkal, hol tiltakozó tüntetésekkel vonultak fel Európa-szerte május 1-jén. Volt, aki munkahelyeket ígért, volt, aki munkásait gyászolta vagy választási kampányt folytatott,  de olyan majális is akadt, ahol vízágyúval és könnygázzal kergették szét a tüntetőket.

Németország: minimálbért követeltek

A sokéves hagyományoknak megfelelően ezúttal is rendzavarásokkal kezdődtek a május elsejei ünnepségek Németországban. A hatóságok keddre virradóra több mint hatvan randalírozó fiatalt vettek őrizetbe, akik üvegpalackokkal és kövekkel dobálták meg a kivezényelt rendőröket Berlin keleti Friedrichshain negyedében. Kisebb összecsapások voltak Berlin más kerületeiben is.

A németországi nagygyűlések középpontjában ugyanakkor a minimálbér törvényes bevezetésének követelése állt, s értesülések szerint az ország különböző városaiban rendezett megmozdulásokon jóval több mint félmillióan vettek részt. Az ünnepre időzítették a bejelentést, hogy négymillió alá csökkent a német munkanélküliek száma.

Franciaország: politizáltak

Öt nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt Párizsban a szakszervezetek szociális követelésekkel rendezett hagyományos május 1-jei felvonulása Nicolas Sarkozy konzervatív jelölt elleni megmozdulássá alakult át. A szakszervezetek közlése szerint több mint negyedmilliónyian vettek részt az összesen 250 május 1-jei felvonuláson Franciaország nagyobb városaiban, vagyis kétszer annyian, mint az előző két évben.

A fővárosban az öt legjelentősebb szakszervezet, valamint baloldali és szélsőbaloldali mozgalmak által meghirdetett felvonulás politikai megmozdulássá alakult át: a szervezők szerint megközelítőleg 60 ezren ragasztottak magukra "Stop Sarko" és "Anti Sarko" matricákat. A szakszervezetek ugyanakkor hivatalosan nem szólították fel tagjaikat egyik jelölt támogatására sem az elnökválasztá

Olaszország: gyászoltak

Százezer ember vett részt a szervezők szerint kedden Torinóban a három legnagyobb olasz szakszervezet szervezte május elsejei felvonuláson. A megmozdulás egyperces gyászszünettel kezdődött az üzemi balesetekben életüket vesztett munkások emlékének adózva.

A munkahelyi balesetek számának radikális csökkentése mellett emelt szót a rendezvényen Guglielmo Epifani, a baloldali CGIL szakszervezet vezére. Olaszországban évente több mint 1200-an veszítik életüket munkahelyi balesetben a szakszervezetek adatai szerint.

Ausztria: munkát ígértek

Hamarosan ismét lehetségessé válik a teljes foglalkoztatottság Ausztriában - ígérte Alfred Gusenbauer kancellár az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) bécsi ünnepi nagygyűlésén. A Rathausplatzon elmondott beszédében megígérte:  pártja mindent meg fog tenni azért, hogy az osztrák gazdasági fellendülés elsősorban a munkanélküliség csökkentését és a teljes foglalkoztatottság megteremtését szolgálja.

Az osztrák nagykoalíció másik pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) nagygyűlésén Martin Bartenstein gazdasági és munkaügyi miniszter jelentette be, hogy idén áprilisban a munkanélküliségi mutató az egy évvel ezelőttihez képest 5,6 százalékkal csökkent, így a csaknem 8,2 milliós Ausztriában április végén csak mintegy 219 ezren voltak munka nélkül.

Oroszország: bojkottra hívtak

Százezrek vonultak fel Oroszország nagyvárosaiban és tízezrek Moszkvában, többnyire népünnepélyszerű, nyugodt hangulatban. A moszkvai központi rendezvényt a Kreml-közeli Egységes Oroszország párthoz kötődő szakszervezeti szövetség szervezte, amelyen közel 25 ezren meneteltek, immár Zrt.-k, Kft.-k szerint tagolódva, vörös helyett kék zászlókkal. A moszkvai városháza előtti nagygyűlésen Mihail Smakov szakszervezeti elnök "méltó béreket és nyugdíjakat" követelt, Jurij Luzskov moszkvai főpolgármester pedig a bojkottálását szorgalmazta "mindannak, ami észt" - a tallinni szovjet hősi emlékmű áttelepítése és a katonasírok exhumálása miatt.

Több ezren, a rendőrség szerint több mint ötezren vettek részt a kommunisták felvonulásán, a Lenin-szobortól a Marx-szoborig, sarló-kalapácsos vörös zászlók alatt, szovjet mozgalmi dalok ritmusára, a dolgozók nemzetközi szolidaritása jegyében. Gennagyij Zjuganov kommunista pártelnök ugyancsak élesen elítélte azt, amit az észt hatóságok a tallinni emlékművel tettek. A kommunistákkal együtt vonultak más, kisebb baloldali csoportok képviselői.

Csehország: tömeget oszlattak

Vízágyúkkal és könnygázzal oszlatta fel kedden délután a cseh rendőrség a neonáci Nemzeti Ellenállás eredetileg engedélyezett, majd betiltott utcai felvonulását a dél-morvaországi Brünnben. Az összecsapásokban többen megsebesültek, a rendőrség számos tüntetőt letartóztatott. Több mint két tucat személyt tartóztatott le a cseh rendőrség kedd délben Prágában is, amikor mintegy kétszáz baloldali fiatal lezárta a moldvai Lövész-szigetre (Strelecky ostrov) vezető hidat, hogy megakadályozza a Nemzeti Ellenállás híveinek délutánra tervezett felvonulását.

Az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának hagyományos május elsejei nagygyűlése Prágában - mintegy 5-6 ezer résztvevővel - az idén a Csehországba tervezett amerikai radarállomás elleni tiltakozássá változott. Baloldali aktivisták szerint a radarállomás elleni tiltakozást és népszavazást követelő petíciót eddig már mintegy 80 ezer személy írta alá.