Távozik a brit miniszterelnöki székből Tony Blair. "Június 27-én benyújtom lemondásomat a királynőnek" - jelentette be csütörtökön kora délután, személyes hangvételű, sokszor önigazoló beszédében. Blair többször is történelmet írt politikai sikereivel, távozását mégis csúfos végjáték előzte meg. Egyre zuhanó népszerűségét meglovagolva pártjának belső ellenzéke szorította ki a hatalomból a Munkáspárt egykori nagy reménységét és sikeremberét. Kormányzásának megítélése erősen kérdőjeles. Ő maga büszkén hirdette reformjait, kritikusai szerint azonban csak kozmetikázott, igazán nagy lépésekre nem szánta el magát.

"Ide jöttem, ahol kezdődött és ahol véget ér" - fogalmazott személyes hangvételű beszédében Tony Blair birt miniszterelnök, amikor bejelentette, hogy június 27-én benyújtja lemondását a királynőnek, pártja új vezetőt és új kormányfőt választ. Blair a Munkáspárt sedgefieldi klubjában tartott beszédében tájékoztatta döntéséről a nyilvánosságot többek között felesége társaságában. Ez a választókerület az, ahol 1994-ben megkezdte a Munkáspárt elnöki székéért folytatott kampányát.

"Tíz éve vagyok kormányfő, ez elég hosszú volt nekem is, és az országnak is" - mondta Blair, aki eredményeinek hangsúlyozása mellett igazolni próbálta legvitatottabb döntéseit, mint az Irak elleni beavatkozást, és az úgynevezett terror elleni háborút. "Kezemet a szívemre téve azt mondhatom: azt tettem, amit a legjobbnak gondoltam az ország számára" - mondta a hatalmas ovációval és tapssal fogadott Blair.

"Túl nagy volt a várakozás"

Kormánya eredményei közül kiemelte, hogy "1945 óta egyetlen kormány volt csak, amely elmondhatja magáról, hogy egyszerre csökkentette a munkanélküliséget, a bűnözést, tette eredményesebbé az oktatást, javította az egészségügyi ellátást és növelte a gazdaságot. Ez a kormány". Ugyanakkor elismerte, hogy 1997-es hatalomra jutásakor "talán túlságosan nagy volt a várakozás".

Ennek ellenére Blair azt mondta, hogy 10 évvel hatalomra kerülése után Nagy-Britannia olyan ország, amelyik "jól érzi magát a globalizálódó világban". Kiemelte, hogy kormánya garantálta a fizetett szabadságot és a minimálbért a munkavállalóknak, "Európa egyik legmagasabb anyasági támogatását fizeti", illetve élen jár a klímaváltozás, a szegénység és a terrorizmus elleni küzdelemben. "Nagy-Britannia ma nem követő, hanem vezető ország. Megbékélt a múltjával, magabiztos a jövőjében" - mondta Blair.

"Azt tettem, ami a legjobb"

Beszédében - amelyet munkatársai szerint személyesen ő írt - igyekezett érzékeltetni, mennyire magányos feladat a kormányfőé: "nem elég csak ismerni a kérdéseket, a választ is mindig tudni kell adni. Nem akármilyen választ, a megfelelő választ". "A kormányzás folyamatos döntéshozatal, néha gyorsan kell dönteni, túl gyorsan..." - vezette fel beszédének Irakról és az Egyesült Államokkal való szoros együttműködéséről szóló részét.

A New York és Washington elleni, szeptember 11-i támadások után "úgy döntöttem, hogy legrégebbi szövetségesünk mellett a helyünk". "Van amikor egyedül maradtam megérzéseimmel és úgy döntöttem, ahogy a legjobbnak láttam, amit a legjobbnak gondoltam az országnak. Lehet, hogy rosszul döntöttem. Ezt önök döntik el". A BBC politikai tudósítója szerint a búcsú klasszikus "bízzatok bennem, Tony vagyok" beszéd volt, amely végigkísérte miniszterelnökségének 10 évét.

"Bocsánat"

A beszédét, tőle szokatlan tónusban fejezte be: "ez egy áldott nemzet, a legnagyszerűbb ország a Földön"! "Megtisztelő volt, hogy szolgálhattam önöket, köszönet ezért, és bocsánat azokért az időkért, amikor nem feleltem meg várakozásaiknak. Sok szerencsét!" - zárta búcsúbeszédét.

Blair először minisztereit tájékoztatta döntéséről csütörtökön reggel. "Megindító pillanat" volt - mondta Margaret Beckett külügyminiszter a délelőtti kabinetülésről. Peter Hain északír ügyekért felelős miniszer szerint baráti és bajtársias hangvételű volt Blair tájékoztatója, "elég sok nevetéssel". "Nem akart nagy felhajtást" - mondta.

Búcsúzik a világtól is

Bár még van közel 1,5 hónapja a miniszterelnöki székben, Blairt várhatóan nem sokat látják majd a Downing Street 10-ben, ugyanis 6 hetes világkörüli turnéval zárja 10 éves miniszterelnökségét - írja a Times. A búcsú út pénteken kezdődik: Párizsba utazik, hogy Nicolas Sarkozy, megválasztott francia köztársasági elnökkel találkozzon.

A jövő héten várhatóan utoljára utazik Washingtonba miniszterelnökként, hogy elköszönjön George Bush amerikai elnöktől, akivel ápolt szoros kapcsolatait okolják sokan, korai távozásáért. Május végén Afrikába megy, amelynek megsegítése miniszterelnökségének egyik fontos célkitűzése volt: Dél-Afrika mellett több országot is felkeres majd - írja a Times.

Június 6-8-ig a legfejlettebb ipari államokat és Oroszországot tömörítő G8-cak, németországi csúcstalálkozóján lesz Heiligendammban. Utolsó európai uniós csúcstalálkozója június 21-22-én lesz Brüsszelben, ahol az európai alkotmány újjáélesztését próbálja majd megakadályozni. Várhatóan néhány nappal ezt követően távozik hivatalából - írta a brit lap.

A Blair távozása körüli huzavona közel egy éve tart. A tavaly tavaszi helyhatósági választásokon elszenvedett munkáspárti vereség után fordult Blair ellen a párt belső ellenzéke. Blair tavaly ősszel közölte, hogy egy éven belül távozik posztjáról, majd a május eleji helyhatósági választások előtt ismét találgatások kezdődtek távozása kapcsán.