Őrizetbe vették az észt honlapokat támadó hackert

2007.05.05. 20:15

Az észt rendőrség őrizetbe vette az állami internetes honlapok elleni kalóztámadások első feltételezett elkövetőjét, egy Dimitrij keresztnevű, 19 éves tallinni lakost.

Az állami számítógépes hálózatokban történt károkozásért és az internethez való hozzáférés akadályozásáért indítottak ellene eljárást, s akár három év börtönbüntetést is kiszabhatnak rá - közölte Kristiina Herodes, az ügyészség szóvivője.

"Dimitrij internetes fórumokat indított, amelyeken arra buzdított, hogy különböző észtországi szervereket támadjanak, és a támadások célpontjául megadott több fontos internetes címet és egyéb tanácsokat. A nyomozás folytatódik, mert sok támadás érkezik külföldről, főleg Oroszországból" - tette hozzá.

Urmas Paet észt külügyminiszter szerint a hét elején sok kormányzati honlapot kénytelen voltak szüneteltetni oroszországi számítógépekről érkező kalóztámadások miatt.

Az észtországi orosz kisebbség heves tiltakozó megmozdulásait, illetve észt-orosz diplomáciai viszályt váltott ki, hogy április végén Tallinn belvárosából egy katonai temetőbe helyezték át a Bronzkatona néven ismert szovjet világháborús emlékművet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK