Egyiptom lehet Mubarak fiának hozománya

2007.05.07. 13:58

Az évtized esküvőjeként emlegetik Egyiptomban Hoszni Mubarak elnök fiának a menyegzőjét. A pénteki visszafogott szertartással kapcsolatban sokan a dinasztiaalapítás lehetőségét emlegetik: a nagy hatalmú elnök politikus fia az egyik leggazdagabb egyiptomi lányát vette el. Egy friss kairói vicc szerint Dzsamal Mubarak nem mást kap esküvői ajándékba apjától, mint 77 millió egyiptomit.

Az évtized esküvője - csak így emlegetik azt a menyegzőt Egyiptomban, amelyet a népszerű vörös-tengeri nyaralóhely, Sarm-es-Sejk legpuccosabb szállodájában tartottak a múlt pénteken. A vőlegény nem más volt, mint Hoszni Mubarak nagy hatalmú egyiptomi elnök kisebb fia, Dzsamal, az ara pedig a leggazdagabb egyiptomi építőipari vállalkozó, Mahmúd al-Dzsamal 23 éves lánya, Khadidzsa.

A kairói bulvársajtóban csak "Dzsimi és Didzsa" néven emlegetett páros szertartása szigorúan zártkörű volt, a közfigyelem így inkább arra irányult, ki követi a 79 éves Hoszni Mubarak elnököt, aki 26 éve vezeti Egyiptomot, és most tölti ötödik egymás utáni elnöki ciklusát - írja a Guardian.

A brit lap szerint a menyegzővel a hatalom és a pénz lépett frigyre, jóllehet az esküvői fogadás, az egyiptomi elithez képest is szerény volt, többnyire csak közeli rokonokat és barátokat hívtak meg - pár száz főt - nem pedig a közelben folyó Irakkal kapcsolatos nemzetközi konferencián részt vevő magas rangú diplomatákat. Sem a hivatalos szertartásról, sem a fogadásról nem adtak közre fotókat, az átlag egyiptomit - a Guardian szerint - ugyanakkor nem győzte meg a visszafogottság arról, hogy a menyegző nem a fiút az apja posztjára emelő nagy terv része.

Pláne azokat nem, akik amúgy is elégedetlenek a szegénységgel, a munkanélküliséggel és a demokrácia helyzetével. Egyiptomban márciusban tartottak alkotmánymódosító népszavazást, amelyet az ellenzék bojkottált. A szavazással nagyobb hatalomhoz jutott a parlament és az elnök. A kritikusok szerint a cél az volt, hogy a hatóságoknak lehetőségük legyen meggátolni az iszlamisták, legfőbbképpen a Muszlim Testvériség politikai tevékenységét. A Muszlim Testvériség képviselői a két évvel ezelőtti választásokon komoly sikereket értek el, jóllehet a szervezet hivatalosan be van tiltva.

Az ellenzéki pártok most amiatt tiltakoztak felháborodottan, hogy a Nemzeti Demokrata Párt - amelynek Dzsamal a főtitkárhelyettese - tagjait állítólag kényszerítették arra, hogy gratuláljanak a friss házasoknak, mások pedig "Vedd el a lányt, ne az országot!" feliratú transzparensek alatt vonultak fel Kairóban. Mivel az idősödő elnök még nem jelölte ki utódját, nagy a félelem, hogy Egyiptom is követi Szíria - ahol szintén fia követte Hafez al-Asszád elnököt - vagy éppen Líbia példáját - ahol Moammer el-Kadhafi fia számos kulcspozíciót tölt be az államszervezetben.

Sokan vélik azonban úgy, hogy igazat mond az amúgy saját jogán is tekintélyes politikusnak számító ifjabb Mubarak, amikor tagadja, hogy apja távozása esetén ő lesz az utód. Ennek a nézetnek a képviselői szerint, ha eljön az ideje, akkor a háttérben nagy befolyással rendelkező hadsereg áll elő új elnökkel. Sokan a titkosszolgálati vezért, Omar Szulejmánt emlegetik befutóként. Megy tehát a találgatás, az azonban biztos, utóbbival kapcsolatban nem terjednek olyan viccek, mint Dzsamalról, aki a tréfa szerint különleges esküvői ajándékot kap apjától: 77 millió egyiptomit - írja a Guardian.

KAPCSOLÓDÓ CIKK