Falak mögé bújnak a rettegő országok

2007.05.10. 10:02

A legközelebbi: Gibraltár - Spanyolország

Spanyolország két enklávéval rendelkezik Afrikában, amelyek Marokkó területébe ékelődnek a Földközi-tenger partján. Mivel Ceuta és Melilla révén az Európai Uniónak Afrikában is vannak határai, mágnesként vonzzák az illegális bevándorlókat, akik túl kockázatosnak tartják az általában viharos Gibraltári-szoroson való átkelést. Spanyolország és az EU ezért hatalmas szögesdrótkerítésekkel vette körbe az enklávékat, és ezzel újabb érvet adott a bírálóknak, akik szerint az unió Európa-erődöt épít a bevándorlók távoltartására.

Létezik biztonsági kerítés azonban az európai kontinensen is, mégpedig Gibraltár és Spanyolország között. A Földközi-tengert az Atlanti-óceántól elválasztó szoros, évszázadok óta stratégia helynek számított és Spanyolország a mai napig igényt tart rá. A terület azonban 1713, az utrechti béke óta Nagy-Britannia fennhatósága alá tartozik. 1729-ben a sevillai szerződés 600 öl széles, vagy két ágyúlövés távolságnál szélesebb semleges területet jelölt ki Gibraltár és Spanyolország között.

Miért?

Nagy-Britannia 1908-ban kerítést húzott a semleges zóna brit oldalán, hogy egyértelművé tegye Spanyolország számára ki az úr a félszigeten. Madrid ugyanis csak a fennhatóságról szóló 2002-es népszavazást követően vette tudomásul, hogy Gibraltár lakói - akik brit állampolgárok - nem akarják, hogy Madrid és London közös uralma alatt éljenek. A kerítés fenntartása mellett érvelők szerint Gibraltár vámszabad-terület, és ezért kedvelt kiindulópontja lenne a csempészeknek, akik az európai egységes piacra igyekeznének illegálisan bejutni.

Hogyan?


Franco tábornok 1969-ben lezárta Gibraltárt

Amellett, hogy - hála a sevillai szerződésnek - 18. századi ágyúkkal nem tudják lőni egymást a gibraltáriak és a spanyolok, a kerítéssel gyakorlatilag csak egyetlen átkelőn közelíthető meg a nem egészen 6 négyzetkilométernyi brit terület. A britek azonban nem akarták feleslegesen provokálni a spanyolokat: a kerítést egy méterre a semleges zónától, már brit területen építették.

Faltörők


A brit rendőrség ma is szigorúan védi a sziklát

A Gibraltári-szikla körüli huzavonát szemlélők igyekeznek emlékeztetni Londont és Madridot, hogy mindketten az Európai Unió tagjai, így polgáraiknak joga van szabadon költözni és utazni egymás területére. A konfliktus mély gyökereit jól példázza, hogy 30 év után az első rendszeres repülőjárat csak 2006-ban indult újra Spanyolország és Gibraltár között. A szabad utazás 1985 óta biztosított, de a szűk határátkelőn gyakoriak a hosszú sorok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK