Falak mögé bújnak a rettegő országok

2007.05.10. 10:02

A legforgalmasabb: Mexikó - USA határ

A vasfüggöny lebontását évtizedekig szorgalmazó Egyesült Államok az utóbbi években felzárkózott a világ legnagyobb kerítésépítői közé. A Mexikó-USA határ mexikói oldalán fekvő Tijuanát, és az amerikai oldalon fekvő San Diego városát fal választja el egymástól. A két település között található a világ legforgalmasabb határátkelőhelye is: évente közel 17 millió autó és 50 millió ember halad át rajta.

A Tijuanát és San Diegót elválasztó, rozsdásodó fémfal a Csendes-óceántól a kaliforniai hegyekig tart. A parttól távolabb a falat 5 méter magas, sűrű fémrácsos kerítés váltja fel, több mint 20 kilométer hosszan, amelyen szinte lehetetlen felkapaszkodni. De mindez csupán a kezdet. Az Egyesült Államok 1100 kilométer hosszú, kettős kerítést akar építeni a Mexikóval közös, 3200 kilométernyi határára, mert sikeresnek tartják a tijuanai falat az illegális bevándorlók távoltartásában.

Miért?

A New York és Washington elleni, 2001. szeptember 11-i támadások óta a bevándorlás ellenes szervezetek azt hangoztatják, hogy az illegális bevándorlás közvetlen összefüggésben van az ország biztonságának kérdésével, és mind nagyobb nyomást gyakoroltak a kormányzatra a szigorúbb határellenőrzés érdekében. Ez jelentős változás Ronald Reagen volt amerikai elnök egykori nyilatkozatához képest, aki a berlini fal előtt állva azt mondta: "nyissák ki ezt a kaput, bontsák le ezt a falat".

Hogyan?

A tijuanai fal felépítése véget vetett a tömeges határátlépési kísérleteknek: korábban akár ötvenesével próbáltak átfutni a határon, főleg latin illegális bevándorlók annak reményében, hogy legalább néhányuknak sikerül átjutnia az Egyesült Államokba. A fal építése előtt évente félmillió embert tartóztattak le illegális határátlépésért, míg tavaly ez a szám 130 ezerre csökkent.

Faltörők


Vaskerítés Tijuana és San Diego között

A fal ellenzői szerint a kerítés építésének az lett a következménye, hogy a jobb élet reményében az USA-ba vágyakozó határsértők most alagútásással és irathamisítással próbálkoznak. A leghosszabb - közel 800 méter hosszú - alagutat tavaly fedezték fel San Diegóban. Mások alternatív útvonallal próbálkoznak. Hetente átlagosan kilencen halnak meg azok közül, akik inkább az Arizonai-sivatagon igyekeznek átjutni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK