Falak mögé bújnak a rettegő országok

2007.05.10. 10:02

A legfurcsább: Kína - Hongkong

A világ legnagyobb falépítőjének Kína számít: a Kínai Nagy Falat már az időszámítás előtti 5. században elkezdték építeni, hogy megvédjék a kínai birodalmat az északról betörő barbárok ellen. A 6400 kilométer hosszú kőfalrendszer a világ leghosszabb, ember által létrehozott építménye. Kína az országon belül is falakat épített egyes régiók elzárására.

A Kínai Népköztársaságban két különleges igazgatású terület van: az egykori brit gyarmat, Hongkong, és a volt portugál gyarmat, Makaó. Mindkettőt ellenőrzött belső határ választja el Kína többi részétől annak ellenére, hogy Hongkong 1997-től, Makaó 1999-től ismét kínai fennhatóság alá került. Hongkong 32 kilométeres határát kerítés védi.

Miért?

Az egy ország, két rendszer elve alapján Hongkong is megőrizhei önigazgatásának jelentős részét 2047-ig. A hongkongi alaptörvény például biztosít demokratikus jogokat, bár Peking ezt megvétózhatja, de a tartomány a védelmi és külpolitikai kérdések kivételével viszonylag nagy autonómiát élvez, saját pénzzel és vámstátusszal rendelkezik. Továbbra is a brit precedens jog alapján ítélkeznek. A kerítés így azt hivatott megakadályozni, amit a brit gyarmati időkben is: a kínaiak ne költözhessenek a 7 millió lakosú, 1098 négyzetkilométernyi tartományba.

Hogyan?


Szögesdrót zárja el a szabadabb Kínát

Hongkongot hőérzékelővel, és kamerákkal megfigyelt szögesdrót választja el az ország többi részétől, a szomszédos Sencsen különleges gazdasági zónától. A Sencsen folyótól délre pedig egy 28 négyzetkilométeres zárt zónát hoztak létre, amelyre tilos a belépés. A határt a rendőrség ellenőrzi. Három közúti és egy vasúti határátkelőhely működik.

Faltörők


Túl vonzó a jólét

A válaszfal Kína viszonylag szabadabb és gazdagabb tartományai és az ország többi része között egyelőre inkább vastagszik, mint vékonyodik: Peking vétójoga Damoklész kardjaként lebeg a hongkongiak felett és a BBC szerint igazi változás nem is várható, amíg Kína egésze nem demokratizálódik. Ugyanakkor a hongkongiak sem firtatják a kérdést, mert a kerítéssel az ő kiváltságaikat is védik.

Izsák Dániel

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK