Rendszeresen bántalmazták és kínozták palesztin foglyaikat az izraeli biztonsági erők - állítják izraeli jogvédő szervezetek fogvatartottak elbeszélései alapján. Jelentésük szerint gyakori a verés, az alvásmegvonás és más fizikai erőszak az elfogott palesztinokkal szemben, jóllehet ezek a módszerek sértik a nemzetközi és az izraeli jogot is.

Embertelen bánásmódnak és kínzásoknak voltak kitéve rendszeresen az izraeli biztonsági erők által elfogott palesztin őrizetesek az elmúlt években - állítják izraeli jogvédő csoportok. Volt példa verésre, alvásmegvonásra, a végtagok hátrafeszítésére és más fizikai bántalmazásra, amelyek ellentétben állnak a nemzetközi és az izraeli joggal.

Az Egyéniség Védelmének Központja (HaMoked) és a B'T selem (a megszállott területek emberi jogi információs központja) nevű szervezetek vasárnap kiadott jelentésüket 2005 és 2006 között fogva tartott 73 palesztin megkérdezése alapján írták.

A beszámoló szerint a többnyire rajtaütéseken elfogott őrizetesek több mint felét megverték a rendőri vagy katonai egységek, mielőtt átadták őket kihallgatásra a Sin Bét biztonsági ügynökségnek. A kihallgatás átlagosan 35 napig tartott, ezt az időt javarészt apró magánzárkákban töltötték a foglyok. Naponta 5-10 órán át folyt kihallgatásuk, felük fogva tartása alatt egyáltalán nem találkozott védőügyvéddel vagy a Vöröskereszt képviselőjével - áll a jelentésben.

A panaszok szerint gyakran úgy éheztették őket, hogy romlott vagy visszataszító állagú ételt adtak nekik. Mozgásra csak cellájukban fel-alá sétálva volt lehetőségük. Állítólag megbéklyózva, szemüket bekötve hallgatták ki őket. Minden ötödik fogolyt kínozták alvásmegvonással - akár három napon át is -, és negyedüket verték kihallgatóik - állítják a jogvédők.

2001 óta több mint 500 panasz érkezett a Sin Bét ellen, de egyetlen ügyben sem tartották indokoltnak bűnügyi lejéréás kezdeményezését. Az izraeli igazságügyi minisztérium szerint a szervezet a törvény szerint végzi kihallgatásait, és nem kommentálta a jogvédők által közzétett eseteket.