Két öngyilkos merénylő 25 embert ölt meg Irakban

2007.05.07. 19:20

Legkevesebb huszonöt embert megölt és több mint negyvenet megsebesített hétfőn a nyugat-iraki Ramádi közelében két öngyilkos robbantó, akik autójukba rejtett pokolgépeket hoztak működésbe - közölte el-Anbár tartomány rendőrségének egyik parancsnoka.

Az első gépkocsi egy zsúfolt piacon robbant fel a Ramáditól öt kilométernyire keletre fekvő Albu-Szijábban, a második merénylet célpontja pedig egy rendőri ellenőrző pont volt egy al-Dzsazíra nevű kisvárosban. Tizenhárom polgári személy vesztette életét az első merényletben, és a sebesültek száma is húsz körül van. Öt rendőr és hét járókelő életét oltotta ki a második támadás, legkevesebb huszonöten pedig megsebesültek - közölte az iraki rendőrség.

Eddig senki sem jelentkezett elkövetőként, de a hatóságok az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szervezetét gyanúsítják a térségben nemrégiben végrehajtott öngyilkos robbantásos merényletekkel.

Közben egy család öt tagja meghalt, további két tagja pedig megsebesült, amikor Bagdad déli részén lévő házukba aknavetőgránát csapódott - közölte a helyi rendőrség.

Az al-Kaidához kötődő Iraki Iszlám Állam nevű felkelő szervezet vállalta a felelősséget azért a vasárnap elkövetett robbantásos merényletért, amelyben hat amerikai katona és egy újságíró - mint hétfőn kiderült, egy 27 éves orosz fotóriporter - vesztette életét.

Ugyanez a szunnita felkelőcsoport hétfőn bejelentette: kilenc iraki katonát és rendőrt ejtettek foglyul, akiket csak az összes bebörtönzött szunnita muzulmán nő szabadon bocsátása után engednek el. A felkelő szervezet azt állítja, hogy az általa fogva tartott irakiak között magas rangú tisztek is vannak. Két hónapja, március elején a dijálai rendőrség 14 tisztviselőjét rabolta el és végezte ki az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő szervezet.

Hétfőn egy újabb amerikai katonát öltek meg Bagdad nyugati részén, kézifegyverből leadott lövésekkel.

Az Egyesült Államoknak a veszteségek emelkedésével kell számolnia Irakban, miután a Bagdadban indított biztonsági műveletet kiterjesztik olyan városrészekre, amelyekben az eddiginél hevesebb ellenállásra lehet számítani - közölte hétfőn a Fehér Ház szóvivője.

Az amerikai haderő száz katonát veszített április folyamán Irakban, s legutóbb tizenkettőt csak az elmúlt hétvégén.