Szakítva elődje szokásával Abe Sinzo japán miniszterelnök nem látogatott el a tavaszünnep alkalmából a Jaszukuni háborús szentélybe. A japán külkapcsolatait mérgező szentélylátogatást virágküldéssel pótolta Abe.

Abe Sindzo japán kormányfő ajándékot küldött a háborús halottak, köztük háborús bűnösök nyughelyéül szolgáló Jaszukuni-szentélybe, de ő maga nem látogatott el oda. Az Aszahi Simbun és a Jomiuri Simbun című napilapok, valamint a Kyodo hírügynökség egyaránt úgy tudja, hogy Abe áprilisban a hagyományos japán tavaszünnep alkalmából miniszterelnöki minőségében egy cserép, a szigetországban szent növénynek számító szakakit (cleyera japonica) küldött a sintoista szentélybe.

A Jomiuri szerint ez a jelképes gesztus akár meg is akadályozhatja Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő ez évre tervezett tokiói látogatását. Abe elődjének, Koidzumi Dzsunicsirónak a Jaszukuniban tett rendszeres látogatásai ugyanis rontották Japán és Kína, valamint Dél-Korea kapcsolatait.

Peking és Szöul ugyanis a japán militarizmus jelképének tekinti a szentélyt. A japán katonai törekvések legfőbb áldozatai pedig épp kínaiak és koreaiak voltak a 20. század első felében, különösen a második világháború idején.

Abe 2006. szeptemberi hivatalba lépése óta nem látogatott el a Jaszukuniba, és diplomáciai közeledést kezdeményezett Pekinggel és Szöullal. Ugyanakkor az évtizedes japán hagyományokat felrúgva kezdeményezte a szigetország békealkotmányának felülvizsgálatát.