Lemond a Zsidó Világkongresszus elnöke

2007.05.08. 21:23

Bejelentette lemondását Edgar Bronfman, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke hétfőn New Yorkban. Utódjáról később döntenek.

A 77 éves milliárdos üzletember, aki 1979 óta állt az egyik legbefolyásosabb zsidó nemzetközi szervezet élén, a tervek szerint júniusban távozik posztjáról. Bronfman nem közölte lemondása indokait. Utódját egy bizottság választja meg.

A prominens szervezetet jelenleg több probléma is sújtja, így belső viszály és Israel Singer távozása. A Bronfman által menesztett elnökhelyettest a New York-i főügyész tavaly vétkesnek találta egyesületi pénzek saját célra való felhasználásában, bár bűnvádi eljárást nem indítottak ellene.

A kanadai születésű, de amerikai állampolgárságú Bronfman a Seagram családi likőrbirodalom révén szerzett hatalmas vagyont. Bill Clinton amerikai elnök 1999-ben a polgári személynek adható legmagasabb állami díjjal tüntette ki.

Az 1936-ban alapított Zsidó Világkongresszus főként azon erőfeszítéseiről ismert, amelyeket a náci haláltáborokban elpusztult zsidók svájci bankokban elfekvő javainak visszaszerzése, a zsidók Szovjetunióból való kivándorlásának engedélyezése és általában az antiszemitizmus elleni harc érdekében fejtett ki.