Részletekben finanszíroznák az amerikai demokraták George Bush elnök iraki és afganisztáni hadműveleteit. Csak 30 milliárdot adnának, amivel júliusig lehetne pénzelni a harcokat. Bush ezt a javaslatot is vétóval fenyegeti. Az elnök terror elleni háborúja az összesen 124 milliárdos pótköltségvetéssel az amerikai történelem második legdrágább háborúja lesz, ugyanakkor az amerikai gazdaság és az amerikaiak alig érzik meg a csillagászati kiadásokat - írja a Washington Post.

A washingtoni képviselőház júliusig adna pénzt a Bush-kormánynak az iraki háború folytatásához. A demokrata többségű alsóház a kormány által igényelt háborús pótköltségvetés részletekre bontásával igyekszik kiutat találni a zsákutcából azután, hogy George Bush elnök megvétózta a költségvetési tervezetet, amelybe demokrata nyomásra az iraki csapatkivonás kötelező menetrendje is belekerült. A demokraták azt akarják elérni, hogy a kongresszus csak 30 milliárd dollár folyósításához járuljon hozzá, ami két hónapra biztosítaná a hadműveletek folytatását.

A demokraták elképzelése szerint az eredetileg 124 milliárd dolláros pótköltségvetés következő részletéhez - a szeptemberig elegendő 53 milliárd dollárhoz - Bush elnöknek júliusban újra meg kellene szereznie a kongresszus jóváhagyását. A tavaly novemberi félidős parlamenti választásokon győzelmet szerzett Demokrata Párt szerint az amerikaiak a háború befejezését és a csapatok hazarendelését kívánják, amit Bush nem hajlandó meghallani. Mivel az elnök a fegyveres erők főparancsnokaként a háborús döntésekért egy személyben felelős, az ellenzék kezében egyetlen eszköz maradt Bush háborús politikájának megváltoztatására, a hadi költségvetés feltételekhez kötése. A Fehér Ház szóvivője szerint Bush minden ilyen javaslatot meg fog vétózni. Az ügyben a republikánusoknak is fogytán a türelmük, vezetőik szeptemberig adtak időt Bushnak, hogy sikereket mutasson fel Irakban, ha meg akarja tartani a támogatásukat.

Bush elnök "terrorizmus elleni globális harca" az eddigi legköltségesebb amerikai háború, a második világháborút nem számítva - a Washington Post szerint. Az afganisztáni és iraki háború így a második legdrágább katonai konfliktus lesz Amerika számára. A 2001. szeptember 11-i merényletek óta a kongresszus 609 milliárd dollárt hagyott jóvá a két országban zajló hadműveletekre. Ha a törvényhozás mégis jóváhagyja a 124 milliárd dolláros pótlólagos háborús költségvetést, akkor a kiadások túlszárnyalják a koreai és a vietnami háborúkét. Inflációs korrekcióval, 2007-es dollárértéken számolva a vietnami háború 650, a koreai konfliktus pedig 691 milliárd dollárjába került az Egyesült Államoknak. Bush globális háborúja az amerikai lap szerint már nem fog kevesebbe kerülni 754 milliárdnál. Ehhez képest az Öböl-háború 92 milliárd dollárba került, a második világháború viszont 3200 milliárd dollárt emésztett fel.

A Washington Post szerint ugyanakkor a hatalmas hadi költségvetés nem okoz nélkülözést, de még különösebb fejfájást sem az amerikaiaknak. Az USA ugyanis sokkal gazdagabb, mint a megelőző háborúk idején volt. Az afganisztáni és iraki küldetés finanszírozása csak töredékét képezi az amerikai gazdaság teljesítőképességének. Az iraki műveletek költségei tavaly például nem érték el a GDP egy százalékát sem. Ennyit költöttek az amerikaiak például online vásárlásokra, de több mint kétszer ennyit hagytak a Wal-Mart üzletlánc áruházaiban. A teljes hadi költségvetés ma a GDP 4 százalékát teszi ki, míg a koreai háború idején 14 százalékát vitte el. Bush ráadásul úgy tudja finanszírozni a terrorizmus elleni háborút, hogy nem emelte az adókat és nem csökkentette lényegesen a hazai szociális kiadásokat.