Nem döntöttek Smer-ügyben az európai szocialisták

2007.05.09. 21:16

Nem tudott dönteni a vezető szlovák kormánypárt, a Smer-Szociáldemokrácia felfüggesztésének ügyében az Európai Szocialisták Pártjának (ESZP) elnöksége, mert határozatához meg kívánja várni a Szocialista Internacionálé etikai bizottságának e témára vonatkozó állásfoglalását. Robert Fico szlovák miniszterelnök, a Smer vezetője osztrák lapokban szerdán megjelent interjújában még bizakodását fejezte ki, hogy az ESZP júniusi ülésén feloldják a pártja elleni szankciót.

Robert Fico szlovák kormányfő pártjának ESZP-tagságát októberben függesztették fel tíz hónapra a szélsőséges Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) kötött koalíció miatt. Azóta a párt nem vehet részt az ESZP rendezvényein. Dobolyi Alexandra (MSZP) európai parlamenti képviselő emlékeztetett: a Smert azért zárták ki ideiglenesen, mert az ESZP etikai elveivel nem fér össze a részvétel olyan koalícióban, amelyben szélsőséges pártok is helyet kaptak. Márpedig Szlovákiában a helyzet nem változott, az SNS azóta is tagja a kormányszövetségnek - tette hozzá Dobolyi.

Dobolyi Alexandra, az ESZP elnökségi tagja szerdán Brüsszelben azt nyilatkozta: miután a Smer tagságának tavaly őszi felfüggesztésekor elhatározták, hogy tavasszal visszatérnek a kérdésre, azt az elnökség e heti ülésének napirendjére tűzték. Mivel azonban a világszinten működő szocialista pártszövetség etikai bizottsága mindeddig nem ismertette álláspontját, kénytelenek voltak a téma érdemi megvitatását az ősz eleji elnökségi ülésre halasztani.

Értesülések szerint a Szocialista Internacionálé etikai bizottsága februárban megkezdte a szlovák helyzet elemzését, és remélhető, hogy az őszi ESZP-elnökségi ülésre a várt álláspont megszületik.

A szerdai pozsonyi kormányülés után Silvia Glendova kormányszóvivő kijelentette, hogy ha a szlovákiai helyzet olyan rossz lenne, mint amilyentől az ESZP vezetői tartottak a szlovák koalíció megalakulásakor, akkor az Európai Szocialisták Pártjának nem okozna nehézséget már most meghozni a döntést a pártot sújtó szankció ügyében. Glendova szerint a szociáldemokrata irányultságú vezető szlovák kormánypárt megítélése javult Európában a koalíció megalakulása óta.

A kormányülést követő sajtóértekezleten Ján Kubis külügyminiszter kijelentette: a koalíció összetétele nem akadályozza meg a kormányt abban, hogy szociáldemokrata politikát folytasson.

A bécsi látogatáson tartózkodó szlovák miniszterelnök védelmébe vette a Ján Slota vezette, szélsőséges magyar- és idegenellenességgel vádolt Szlovák Nemzeti Pártot. Mint osztrák lapokban szerdán megjelent nyilatkozatában rámutatott, ez az egyetlen párt Szlovákiában, amely megállapodást kötött a szlovák Roma Parlamenttel, Slota pedig személyesen, anyagilag támogatja a holokauszt áldozatait. Az SNS-ről Fico úgy nyilatkozott, hogy jó koalíciós partner, Slotával kapcsolatban pedig, "nem lát semmilyen problémát".

Pártja, a Smer európai szocialista pártbeli (ESZP) tagságának felfüggesztéséről Fico úgy vélekedett, hogy az intézkedést az ESZP júniusi ülésén remélhetően fel fogják oldani. Ezt azzal indokolta, hogy a szlovák kormány tartja magát az európai normákhoz, és "fantasztikus" társadalmi támogatást élvez. A szlovák miniszterelnök azt mondta, hogy az európai szocialistáknak nincs okuk kritizálni a szlovák kormányt, és nem is érti, miért büntetik a pártját.

KAPCSOLÓDÓ CIKK