Az iraki al-Kaida kivégzett kilenc elrabolt tisztet

2007.05.10. 19:44

Kivégezte az iraki biztonsági erők soraiból ejtett kilenc túszát az Iraki Iszlám Állam elnevezésű militáns csoport; az elrabolt rendőr- és katonatisztek meggyilkolását bemutató videofelvételt a terroristák az interneten tették közzé csütörtökön.

A kivégzéseket az után hajtották végre, hogy lejárt a bagdadi kormánynak adott 72 órás ultimátumuk. Az al-Kaida vezette csoport az iraki börtönökben fogva tartott összes szunnita muzulmán nő szabadon engedését és azoknak a tiszteknek az átadását kérte, akik állítólag megerőszakoltak egy szunnita nőt és szunnitákat gyilkoltak Tell-Áfárban.

A képaláírás szerint "miután az Iraki Iszlám Állam által adott határidő lejárt, a saría törvényszék úgy döntött, hogy végrehajtja Isten ítéletét a hitehagyottakon".

A világhálóra felkerült képsorokon látható, amint a csoport egyik álarcos, fekete ruhába öltözött tagja pisztollyal tarkón lövi a szabadban térdelő túszokat, öt katonatisztet és négy rendőrt. Az áldozatok szemét bekötötték, kezüket a hátuk mögött ugyancsak összekötötték. A kivégzést több kamerával vette filmre a militáns csoport néhány tagja, míg más fegyveresek távolabbról figyelték a történteket. A felvétel hitelességét független forrás egyelőre nem erősítette meg.

A tisztek elrablását hétfőn jelentette be az Iraki Iszlám Állam, az iraki szunnita lázadócsoportok al-Kaida által ellenőrzött ernyőszervezete, és videofelvételt is közzétett egyenruhás foglyaikról. A csoport azt állította, hogy Bagdadtól északra, Dijála tartományban ejtette túszul a rendőröket és katonákat. A foglyok egyenként elmondták nevüket és rangjukat, többen közülük felszólították bajtársaikat, hogy lépjenek ki a biztonsági erők soraiból. Az iraki belügyminiszter akkor tagadta, hogy emberei közül bárkit elraboltak volna.

Ez volt a negyedik alkalom, hogy az Iraki Iszlám Állam bejelentette: túszokat szedett, hogy megtorolja a tell-áfári szunnita nő megerőszakolását. Az 50 éves asszony februárban állt a nyilvánosság elé azzal, hogy iraki katonák megerőszakolták, amikor fegyvereket keresve átkutatták házát. A kormány szerint az orvosi vizsgálatok nem igazolták az asszony állítását.