Brazíliába látogatott a katolikus egyházfő

2007.05.10. 1:29

Ötnapos látogatásra Brazíliába érkezett szerdán XVI. Benedek pápa, a Sao Paulo-i reptéren Luis Inácio Lula da Silva államfő fogadta őt.

A pápai trónt két éve elfoglaló Joseph Ratzinger először utazik Latin-Amerikába: hatodik külföldi vizitje egyben az első látogatása az öreg kontinensen kívül, s hivatalosan a latin-amerikai püspöki konferencia alkalmából kerül rá sor.

Május 9-15. között a világ legnépesebb katolikus országába látogat Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke is - közölte Budapesten a püspöki konferencia titkársága. Erdő Péter részt vesz XVI. Benedek Sao Paulo-i apostoli látogatásának eseményein, s az európai püspöki konferenciák tanácsának elnökeként beszédet mond a latin-amerikai püspöki konferenciák tanácsának V. közgyűlésén.

A katolikus egyházfőt csütörtökön fogadja Lula da Silva államfő, majd XVI. Benedek még ugyanaznap fiatalokkal találkozik a 45 ezer ember befogadására képes Pacaembu stadionban. Pénteken a Sao Paulo-i reptéren celebrál misét; egymillió hívőt várnak oda.

XVI. Benedek szombaton egy drogrehabilitációs központban, Guaratinguetában tesz látogatást, ahol egy új templomot is felszentel. Vasárnap Aparecidában, Brazília legnagyobb zarándokhelyén mutat be misét, s ez a Latin-amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CELAM) közgyűlésének megnyitója lesz egyben.

A pápa útban Brazíliavárosba a repülőgépen újságíróknak azt mondta, támogatja latin-amerikai egyháziak azon felvetését, amely szerint ki kell közösíteni az egyházból azokat a politikusokat, akik a múlt hónap végén Mexikóvárosban a művi terhesség-megszakítás mellett szavaztak.

Egy nappal a pápalátogatás kezdete előtt több mint kétezren tüntettek az abortusz ellen a brazil fővárosban. A tiltakozó megmozdulást az államelnök és José Gomes Temporao egészségügyi miniszter nyilatkozatai váltották ki, amelyekben a két politikus az abortusztilalom enyhítése mellett szállt síkra.

Az államfő és XVI. Benedek pápa csütörtöki Sao Paulo-i találkozójának napirendre tűzött témái között nem szerepel az abortusz a brazil miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint. Az elnök ehelyett olyan kérdéseket kíván előtérbe állítani, mint a szociálpolitika és a családok széthullása.

A Vatikánból származó információk szerint ugyanakkor az élet védelmének szükségessége a pápa egyik legfontosabb üzenete lesz a Föld legnagyobb katolikus országában teendő látogatásán, nem utolsó sorban az abortusztilalom legutóbbi mexikóvárosi enyhítése miatt.

Vezető európai lapok is foglalkoztak a katolikus egyházfő brazíliai útjával. Mint azt a Le Monde című párizsi lap megállapította, a Latin-Amerikában nemrég még monopolhelyzetben lévő katolikus egyház válságba jutott, s egyre fogyatkozik hívőinek száma, miközben a társadalmi problémák egyre mélyülnek. A kérdés az, hogy XVI. Benedek pápának sikerül-e új "prófétákat" találni a szubkontinens számára - vélekedett a francia lap.

A La Repubblica című olasz újság szerint a pápa számára a  brazíliai út az első keresztes hadjárat lesz a szekták ellen. Erős, és hajthatatlan ellenféllel találja szemben magát, amely a kereszténységből nőtt ki: a különféle neoprotestáns szektákkal, a tv-prédikátorokkal és a pünkösdista mozgalmakkal, amelyek a földi sikerekben a mennyország előfutárát látják. Ez az ellenfél pedig folyamatosan rombolja a brazíliai katolikus egyházat, és hódít el tőle hívőket - írta az olasz napilap.

KAPCSOLÓDÓ CIKK