Tabu volt az abortusz a pápa és a brazil elnök találkozóján

2007.05.10. 20:22

Sem a liberalizálni tervezett abortuszról, sem a brazil hatóságok által ingyen osztogatott gumi óvszerről nem esett szó a pápa és a brazil elnök csütörtöki Sao Pauló-i találkozóján, noha a brazil kormány előzőleg aggodalmát fejezte ki, hogy a katolikus egyházfő esetleg szóba hozza ezeket a kényes és hevesen vitatott kérdéseket.

Mindössze fél óráig tartott XVI. Benedek pápa udvariassági látogatása Luiz Inacio Lula da Silva elnöknél, aki megerősítette neki, hogy Brazília világi állam marad, amelyben a vallásnak a spirituális és szociális kérdések kezelésében szánnak szerepet. A világ legnépesebb katolikus országának első embere Sao Paulo állam kormányának székhelyén, a Bandeirantes palotában fogadta a katolikus egyházfőt.

A zárt ajtók mögött lezajlott találkozón - amelyről Brazília szentszéki nagykövete, Vera Machado tájékoztatta a sajtót - főleg a család intézményéről, a brazil kormány szociális programjáról, Afrikáról és a bioüzemanyagokról esett szó. Lula elnök részletesen tájékoztatta az egyházfőt az éhezés és a szegénység elleni programjáról, ezen belül is a 11 millió családot érintő szociálisminimum-programjáról.

Machado asszony szerint XVI. Benedek a találkozón kifejezte óhaját, hogy még az ő pápasága és Lula elnöksége alatt, vagyis 2010-ig megszülessen a két állam egyezménye a katolikus egyház brazíliai működésének szabályozásáról. A pápa szorgalmazta, hogy az oktatásban a szaktantárgyakon kívül kapjon nagyobb figyelmet a "spirituális és erkölcsi értékekre" való nevelés is.

Noha a pápa és a szakszervezeti vezetőből lett baloldali brazil elnök találkozóját feszült légkör övezte - és főleg előzte meg -, a nagykövet asszony szerint magának a félórás megbeszélésnek a légkörét "nagy harmónia és a nézetek nagy közelsége jellemezte". Machado megerősítette, hogy a megbeszélésen nem esett szó sem az abortuszról, sem az óvszerről, noha Brazíliába érkeztekor a pápa az "életnek a fogantatástól kezdődő védelme" mellett, vagyis a művi terhességmegszakítás ellen foglalt állást.

Az abortusztilalom enyhítését tervező Lula elnök szerdán azt mondta, hogy hívő katolikusként személy szerint ellenzi ugyan az abortuszt, de azt közegészségügyi kérdésként kezeli.

KAPCSOLÓDÓ CIKK