Szeptemberben választanak államelnököt Libanonban

2007.05.10. 21:28

Szeptember 25-én választ új államfőt a libanoni parlament - jelentette csütörtökön a helyi média Nabih Berrire, a törvényhozás elnökére hivatkozva.

A közel-keleti országban kialakult jelenlegi politikai és alkotmányos válság egyik fő oka, hogy 2004 szeptemberében három évvel meghosszabbították a mostani elnök, a Szíria-barát Emile Lahud megbízatását egy Damaszkusz által követelt alkotmánymódosítás után.

Ez a vitatott lépés az egyik előzménye a mostani hatalmi harcnak a Libanonban 2005 májusáig csapatokat állomásoztató Szíria támogatói és ellenfelei között. Mostanáig egyedül a Szíria-barát erőkkel szövetséges keresztény vezető, Michel Aun tábornok jelentette be, hogy versenybe száll az államfői posztért.

Az elnök megválasztásához kétharmados többségre van szükség, vagyis 86 támogató szavazatra a 128 fős törvényhozásban. Jóllehet a 2005 júniusi választások után a Fuád Szinjóra miniszterelnök vezette Szíria-ellenes erők kerültek többségbe a parlamentben, mindössze 71 képviselőjük van Pierre Dzsemájel miniszter és parlamenti képviselő tavaly novemberi meggyilkolása óta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK