Visszaédesgetné a brazil nyájat a pápa

2007.05.11. 15:05

Közel egymillióan gyűltek össze a brazíliai Sao Paulóban az ország első szentjének felavatására. Galvao szerzetes szentté avatása XVI. Benedek pápa brazíliai útjának csúcspontja. A pápa csütörtökön több tízezer fiatal előtt a világiság, a kicsapongó életmód és az abortusz gonoszsága ellen, a szüzesség és a házasság mellett szólt. A BBC szerint a pápa igyekszik új lendületet adni a katolikus egyháznak a térségben, ahol az evangelista egyházak egyre népszerűbbek.

A brazíliai Sao Paulóban közel egymillió ember jelenlétében szentté avatta Antonio de Sant'Anna Galvao szerzetest XVI. Benedek pápa. Az 1739-ben született és 1822-ben elhunyt, a szegények istápolójaként és gyógyítóként ismert szerzetes az első brazíliai szent. Galvao latin nyelvű imákból gyúrt papírgalacsinok lenyelésével gyógyított. A szokás a mai napig él - írja a BBC.

Abortusz

A pápa csütörtökön a család hagyományos értékeinek tiszteletére szólította fel azt a mintegy 30 ezer fiatalt, akik összegyűltek a Sao Pauló-i stadionban tartott rendezvényen. A pápa szót emelt a szüzesség, illetve a házasság intézménye mellett, és elítélte a "gonosz" abortuszt.

A kérdés heves viták tárgya Brazíliában, egyes csoportok az abortusz törvényesítését szeretnék elérni. Luiz Ignacio Lula da Silva brazil elnök azt mondta, hogy a kérdést "elsősorban egészségügyi problémának" tartja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint tavaly közel egymillió abortuszt hajtottak végre Brazíliában.

A katolikus egyházfő azt mondta, hogy a fiataloknak "a keresztény magatartás példáját kell mutatniuk a szakmai és társadalmi életükben". Arra kérte a világ legnépesebb katolikus országának fiataljait, hogy építsenek "igazságosabb és testvéribb társadalmat", és az egyetemes erkölcsi értékek határozzák meg magatartásukat.

Új lendület

A Brazíliát sújtó számos csapás - az amazonasi őserdők elpusztítása, lakói méltóságának lábbal tiprása, az erőszak, a kábítószer, a kicsapongó életmód általánossá válása - mellett a XVI. Benedek a "materializmus és a laicizmus támadásaira" is kitért. A pápa szeretne új lendületet adni a katolikus egyháznak Brazíliában, ahol az utóbbi időben mind népszerűbbek az evangelista egyházak - írja a BBC.

Vasárnap várhatóan 350 ezren vesznek majd részt az aparecidai misén. A pápa jelen lesz a Latin-amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CELAM) ötödik közgyűlésének megnyitóján is. A 15 év óta első találkozón 200 latin-amerikai érsek és bíboros vesz részt, hogy meghatározzák, milyen szerepet kíván játszani az egyház a régióban.

[origo]/(MTI)

KAPCSOLÓDÓ CIKK