Oroszország elutasítja az ENSZ Koszovó-tervét

2007.05.12. 13:58

Elutasítja a Koszovó helyzetének rendezéséről szóló Ahtisaari-tervet Oroszország - jelentette be Mihail Kaminyin orosz külügyi szóvivő. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában többséget kaphatna a terv, de az oroszok esetleges vétója bizonytalanná teszi a sorsát.

Oroszország nem fogadja el a Koszovóról szóló új határozattervezetet abban a formában, ahogy az Egyesült Államok és európai szövetségesei az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztették - közölte szombaton Mihail Kaminyin orosz külügyi szóvivő. Kaminyin kijelentette: "nyilvánvaló, hogy a határozattervezet olyan elemeket tartalmaz, amely számunkra elfogadhatatlan. Természetesen még előttünk áll a vita a dokumentum megfogalmazóival."

A BT elé pénteken beterjesztett dokumentum "jóváhagyja" a Martti Ahtisaari ENSZ-közvetítő által Koszovó jövőbeli jogállásáról kidolgozott ajánlásokat, amelyek Koszovónak nemzetközi - polgári és katonai - ellenőrzés alatt megvalósuló függetlenséget javasolnak. Megerősíti továbbá "a BT-nek egy többnemzetiségű és demokratikus, a térség stabilitását erősítő Koszovó melletti elkötelezettségét".

A szöveg kitér "a különleges körülményekre, amelyek rendkívülivé teszik Koszovó esetét, nevezetesen a "volt Jugoszláviából történt erőszakos és nem megegyezéses kiválásának történelmi hátterét ". Emlékeztet a "Koszovóban 1999-ig elkövetett tömeges erőszakra és megtorlásokra" és arra, hogy a szerbiai tartomány azóta "nemzetközi közigazgatás alatt áll".

Diplomaták szerint ezek a kitételek arra hivatottak, hogy enyhítsék egyes országok aggodalmát, amelyek szerint a 90 százalékban albán nemzetiségűek lakta Koszovó státusának ily módon történő rendezése precedenst teremtene függetlenségre törekvő más tartományok számára.

A határozattervezet elismeri, hogy előrehaladás történt az 1999-ben elfogadott 1244. számú határozat által előírt demokratikus feltételek megvalósításában Koszovóban, és felszólít az erre irányuló erőfeszítések folytatására. A dokumentum további lépéseket szorgalmaz a menekültek és az otthonaikat elhagyók visszatérésének segítése érdekében, és hangsúlyozza: a BT eltökélt arra, hogy "nem tűri el az erőszakot, a provokációt vagy a megfélemlítést".

Oroszország, amely Szerbiával együtt ellenzi az Ahtisaari-tervet, már korábban közölte, hogy a szerbek és a koszovóiak közötti közvetlen státustárgyalások folytatása mellett van. Korábban azt is kilátásba helyezte, hogy megvétózza az Ahtisaari-tervet.

Szombaton az orosz külügyi szóvivő ismét megerősítette, hogy bármilyen egyezség csak a két fél, a szerbek és a koszovói albánok között létrejött megállapodás alapján lehetséges. "Olyan intézkedéseket támogatunk, amelyek bátorítják a tárgyalások folyamatát egy kompromisszumos megoldás megtalálására, amely megfelel a nemzetközi stabilitás érdekeinek.

Több diplomata szerint a BT-tagok többsége támogatja az Ahtisaari-tervet. Elegendő szavazat lesz az elfogadásához, feltéve, hogy Oroszország nem emel vétót ellene - közölte még csütörtökön Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője.

KAPCSOLÓDÓ CIKK