Cáfolják a tálibok féllábú parancsnokuk halálát

2007.05.13. 9:13

Az afgán kormány szerint megölték Dél-Afganisztánban az egyik legfőbb tálib parancsnokot. A tálibok eddig tagadták, hogy megölték volna vezetőjüket. Az Afganisztánban állomásozó NATO-erők azonban egy holttestet mutattak a sajtónak.

A belügyminisztérium közleménye szerint Dadulla mollát és fivérét egy Hilmend tartományban végrehajtott katonai hadművelet során ölték meg. A hírt Kandahár tartomány kormányzója is megerősítette, és újságíróknak elmondta, hogy Dadullah holtteste Kandahárban található. A tálib vezér halálának körülményeiről azonban nem közölt részleteket.

A tálibok szóvivője viszont "propagandának" nevezte a bejelentést. "Várjuk, hogy, mint ígérték, bemutatják a médiának Dadulla molla holttestét" - közölte Zabizulla Mudzsahid szóvivő, aki egyben közölte, hogy bemutatnak a sajtónak egy hangfelvételt, amely a közelmúltban készült Dadullahhal.

Az Afganisztánban állomásozó NATO-erők megerősítették a hírt, sőt megmutattak egy holttestet a sajtónak, aki állításuk szerint maga az elhunyt vezető.

Dadullahot a dél-afganisztáni katonai hadműveletek parancsnokának tekintették. A féllábú, brutalitásáról ismert vezérről az a hír járta, hogy közeli kapcsolatban van a tálibok legfőbb, szökésben lévő vezetőjével, Omar mollával. Dadullah emberei tartották márciusban két hétig fogságban Daniele Mastrogiacomo olasz újságírót, akit március 19-én végül öt tálib szabadon bocsátása ellenében engedtek el.

Az afgán hatóságok azzal is vádolták Dadullahot, hogy 2003-ban ő adott parancsot a Nemzetközi Vöröskereszt svájci képviselőjének megölésére. 2006-ban ismét hallatott magáról, amikor 100 kiló aranyat ígért annak, aki megöli a nagy vihart kiváltott Mohamed-karikatúrák szerzőit. Halálhírét már többször bejelentették, de a tálibok mindig cáfolták.

Közben Omar molla üzenetben szólította fel az iraki és afganisztáni muzulmánokat, hogy tegyék félre etnikai, vallási és törzsi ellentéteiket és egyesüljenek az amerikaiak ellen. A francia hírügynökség Kandahárban tartózkodó tudósítójának kezébe jutott üzenetben a legfőbb tálib vezér szerint az amerikaiak "összesküvésének" lényege, hogy megosssza Afganisztánban a pastukat és tádzsikokat, Irakban pedig a síitákat és a szunnitákat. Omar molla azonban úgy vélekedik, hogy e törekvés hamarosan megbukik, és egyúttal felszólította az iszlám erőket: a külföldi csapatok elűzése után mindkét országban alakítsanak "tiszta iszlám kormányt".

KAPCSOLÓDÓ CIKK