Lemondott a szerb parlament elnöke

2007.05.13. 18:41

Parlamenti színjátékok sorozata után vasárnap este lemondott a szerb törvényhozás szélsőséges nacionalistaként számon tartott elnöke, s lehetővé vált, hogy a képviselők elkezdjék az új belgrádi kormány jóváhagyásához vezető vitát.

Tomislav Nikolicot, a januári parlamenti választáson a legtöbb szavazatot megszerző Szerb Radikális Párt alelnökét - a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében ülő Vojislav Seselj helyettesét - hétfőn választották meg házelnöknek Vojislav Kostunica miniszterelnök Szerbiai Demokrata Pártjának (DSS) a támogatásával. Kostunica azonban pénteken - három és fél hónapig tartó egyezkedés után - megállapodásra jutott a többi demokratikusnak tekintett párttal a kormányalakításról, s az egyezség része volt az is, hogy új házelnököt választanak a Boris Tadic államfő vezette Demokrata Párt (DS) jelöltje személyében.

A megállapodást követően szombaton este összeült belgrádi parlament házszabályt sértő indítványok, hosszas vita, egy elégtelen létszám miatt berekesztett ülés, majd egy órával későbbi újrakezdés után vasárnap este még mindig csak ott tartott, hogy folytassa a házelnök leváltásáról kezdett vitát. Ezt rekesztette be lemondásával Tomislav Nikolic.

Boris Tadic elnök pártja is tett egy lépést előre: visszavonta az új házelnök személyére tett javaslatát, lehetővé téve ezzel, hogy a törvényhozás azonnal elkezdje a kormányalakítási procedúrát, amelynek kedden éjfélig be kell fejeződnie, mert egyébként új választások következnek.

A képviselőknek először meg kell hozniuk a minisztériumokról szóló - a hatásköri átrendezéseken túl három új főhatóság felállításáról intézkedő - törvényt, amelyhez eddig 70 módosító indítványt terjesztettek be, majd jóvá kell hagyniuk a Vojislav Kostunica vezette új kormány összetételét, amelyről mindmáig csak találgatások vannak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK