Sztrájkba lépett hétfőn Pakisztán legnagyobb városa, ahol évek óta a legvéresebb utcai harcok voltak a hétvégén. A 41 halálos áldozattal járó összecsapások hátterében a márciusban eltávolított főbíró ügye áll. Az ellenzék és a kormány hívei közötti ellentétek utcai erőszakba torkolltak, de a politikai szembenállás hamar etnikai színezetűvé vált.

Bezárt üzletek, üres utcák jellemzik hétfőn Karacsit. Pakisztán legnagyobb városában sztrájkot hirdetett az ellenzék. Előzőleg két napon át tartottak az erőszakos utcai összecsapások - az utóbbi évek legdurvább ilyen jellegű eseményei -, amelyekben 41 ember meghalt. A hatóságok mindenféle olyan utcai gyülekezést megtiltottak, amelyen többen vannak öt embernél. "A város teljesen megbénult. Az üzletek bezártak, alig van valaki az utcákon. Az emberek félnek" - idézte a BBC Azhar Farúkit, Karacsi rendőrfőnökét.

Az események előzménye Iftikhár Csandri főbíró márciusi menesztése. A lépés nyomán elszabadultak az indulatok, számos tüntetést szerveztek Csandri mellett a katonai rezsimmel elégedetlen csoportok, amelyeket gyakran durva módszerekkel vertek szét a hatóságok. A hétfői sztrájkot is a főbíró menesztése, illetve az erőszakos cselekmények elleni tiltakozásként hirdették meg az ellenzéki pártok.

A szombaton a kormánypárti hívek és a főbíró támogató közötti összecsapások hamar etnikai jelleget vettek - írja a BBC. A hétvégi zavargásokat még a hadsereg bevetése sem tudta megfékezni, pedig vasárnap tűzparancsot is kaptak. A randalírozók üzleteket és autókat gyújtottak fel, köveket dobáltak a rendőrökre, sokfelől lehetett fegyverropogást hallani. Vasárnap az előző napő meggyilkoltak temetését is gyakran kísérte fegyverropogás és gyújtogatás.

A főbíró - hatalmi visszaélések miatti - eltávolítását hamar felkapták a Pervez Musarraf katonai uralmával szemben álló ellenzéki pártok. Ők azt állítják, hogy Musarraf tábornok egy olyan ügyvédet akar a legfelsőbb bíróság élére állítani, akit könnyen tud befolyásolni.