Válságba kerülhet a palesztin kormány, miután elfogadta belügyminisztere lemondását Iszmaíl Haníje palesztin miniszterelnök. Háni al-Kavaszmi azt követően mondott le, hogy a vasárnap éjjel elfogadott tűzszünet ellenére sem sikerült megfékeznie a Fatah és a Hamász fegyvereseinek véres összecsapásait. Gázában már heten haltak meg a február óta legsúlyosabb fegyveres harcokban.

Összeomolhat a palesztin kormány Háni al-Kavaszmi belügyminiszter távozása után, aki azért mondott le, mert nem tudta megfékezni a Hamász és a Fatah fegyvereseinek összecsapását Gázában. A harcok két napja újultak ki a két párt militánsai között, de vasárnap éjjel tűzszünetet fogadtak el, amelyet már hétfőn délelőtt megszegtek.

Az MTI szerint a belügyminiszter lemondása azért vezethet akár kormányválsághoz is, mert a Fatah és a Hamász kompromisszumos jelöltje volt, és személyéről tartottak legtovább az egyeztetések a februári koalíciókötéskor. Háni al-Kavaszmi már a múlt hónapban felajánlotta lemondását a romló biztonsági helyzet miatt, de akkor Iszmaíl Haníje kormányfő rávette a maradásra.

Összeomlott tűzszünet

A palesztin biztonsági szolgálatok al-Kavaszmi felügyelete alá tartoztak volna, de a befolyásos Fatah-riválisai igyekeztek megszerezni a fegyveres frakciók ellenőrzését. A Hamász szerint azért mondott le, mert a múlt héten nem tájékoztatták a zavargások elfojtását célzó biztonsági műveletről. A BBC jelentése szerint egyelőre Haníje veszi át a belügyi tárcát.

Hétfőn két ember halt meg és legkevesebb tízen megsebesültek a tűzszünet összeomlása utáni harcokban. Gázában az emberek igyekeznek otthon maradni. Az utcákon maszkot viselő fegyveresek járőröznek, a boltok bezártak, és sok szülő iskolába sem engedte el a gyermekét. A lövöldözés a belügyminiszter lemondása után újult erővel tört ki a Fatah oldalán álló nemzetbiztonsági erők központjánál.

Vasárnap öten haltak meg és 18 ember megsérültek, ami az erőszak szempontjából a legsúlyosabb nap volt február óta. A tűzszüneti megállapodást egyiptomi közvetítők segítségével tárgyalták, de órákkal később ismét kiújultak a harcok. Közel 400 palesztin halt meg azóta, hogy a militáns Hamász mozgalom megnyerte a tavalyi palesztin választásokat.

Polgárháború jön?

A palesztin militánsok összecsapásairól a BBC azt mondta, hogy a szilárd vezetés hiányát jelzi. "Ma reggel szégyellem, hogy palesztin vagyok. Ha a kormány nem ura a helyzetnek, nem tudja betartatni a törvényes rendet, akkor nincs értelme, hogy legyen kormányunk" - mondta Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló.

A palesztin belpolitikai helyzet megnehezíti bármilyen béketárgyalás felújítását az izraeli kormánnyal is. Izrael 2005-ben vonta ki csapatait a Gázai övezetből, és már akkor kétségbe vonták, hogy a Palesztin Hatóság képes lesz fenntartani a rendet. Azóta belső harcok, fegyveres rablások és véres családi leszámolások súlyosbítják a Hamász és a Fatah kormányzását.

[origo]/(MTI)